Imelihtne nipp, mis aitab tööpäeva jooksul trenni teha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vormi parandamiseks muuda trepist liikumine kiireks intensiivseks treeninguks ning harrasta seda vähemalt kolm korda päevas.
Vormi parandamiseks muuda trepist liikumine kiireks intensiivseks treeninguks ning harrasta seda vähemalt kolm korda päevas. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Kiired mõneminutilised trepikõnnid päeva jooksul võivad oluliselt südame tervise seisukorda parandada.

Ajakirjas Applied Physiology, Nutrition and Metabolism avaldatud uuring leidis, et igaüks võib oma tervist ja füüsilist vormi parandada, tehes lühikesi «treeningupalasid» päevajooksul, vahendab Times Now News

Kanada ülikooli teadlased leidsid, et päeva jooksul mitu korda intensiivse tempoga mõni korrus treppidest ronimine võib anda intensiivse treeningu. Varasemad uuringud on näidanud, et lühikese perioodi vältel tehtud tugev treening või sprint-intervalltreening, on mõjus ka siis, kui seda tehakse ühe sessiooni kaupa.

Teadlased tahtsid kindlaks teha, kas päeva peale ära jaotatud mitu lühikest treeningupausi, mille vältel ronitakse intensiivselt treppidest, on piisav koormus kardiorespiratoorse võimekuse parandamiseks. Kardiorespiratoorne võimekus on oluline tervisenäitaja, mida seostatakse pikaealisuse ja südamehaiguste riskiga.

Üks grupp noori istuva elusviisiga katseisikuid jooksis kolm korda päevas intensiivse koormusega kolm korrust treppidest. Treeningusööstude vahele jäi 1–4-tunnine paus. Osalejad tegid seda kolm korda nädalas kuue nädala jooksul ning muutusi nende füüsilises vormis võrreldi kontrollgrupiga, kes treeninguid ei teinud. Lisaks paremale füüsilisele vormile, olid trepitreeningut teinud osalejad uuringu lõpuks tugevamad ka koormustestis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles