Toidus kasutatavad emulgaatorid võivad põhjustada põletikke ja ärevust

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas oled uurinud, milliseid emulgaatoreid su toit sisaldab?
Kas oled uurinud, milliseid emulgaatoreid su toit sisaldab? Foto: PantherMedia/Scanpix

Paljud toidud sisaldavad emulgaatoreid. Uus teadusuuring hiirtega näitas, et need ained võivad tekitada nii füsioloogilisi kui ka käitumuslikke muutusi.

Toidulisandid on alati külvanud vastuolu, ja õigustatult, sest need on väga levinud, vahendab Medical News Today. Nüüd on sattunud tulipunkti emulgaatorid, mida tootjad kasutavad toidu tekstuuri ja säilivusaja muutmiseks. Emulgaatoreid võib leida pagaritoodetest, šokolaadist, margariinist, töödeldud lihast ja paljudest muudest toidukaupadest.

Eelnevad uuringud on andnud kinnitust, et emulgaatorid võivad muuta hiirte soolestiku bakteriaalset kooslust ehk mikrobioomi, soodustades põletikulisi protsesse ja tõstes ülekaalulisuse ja ainevahetushäirete riski. Inimeste hulgas läbi viidud uurimuses selgus, et soolestiku bakterid on emulgaatoritest otseselt mõjutatud, suurendades soolesiseseid põletikulisi protsesse.

Hiljuti viidi Georgia Ülikoolis emulgaatorite uurimine uuele tasandile, vaatamaks, kas kaks levinud toitudele lisatavat ühendit — karboksümetüültselluloos (CMC) ja polüsorbaat-80 (P80) — mõjutavad vaimset heaolu. Varasemast on selge, et kõhubakterite tasandil toimuvad muutused mõjutavad otseselt aju ja potentsiaali vaimsete häirete tekkimiseks.

Teadlaste rühm lisas kõnealuseid emulgaatoreid 12 nädala jooksul hiirte joogivette. Seejärel uuriti loomade käitumist, muutusi mikrobioomis ja teisi füsioloogilisi näitajaid. Selgus, et emulgaatorite põhjustatav hälbimus soolestikus tõi tõepoolest kaasa ka vaimse tervise kõrvalekalded.

Muutused erinesid aga sugude vahel – ärevuse tõus ilmnes iseäranis ilmekalt isaste hiirte puhul, emastel vähenesid sotsiaalsed käitumismustrid.

Käitumise muutumist emulgaatorite mõjul võivad seletada mõned teooriad. On teada, et põletikulised protsessid käivitavad immuunrakke, et need toodaksid signaalmolekule, mis mõjutavad teisi kehapiirkondi, sealhulgas aju. Soolestikus peituvad ka vaguse närvi harud, mis moodustavad otsese ühendustee ajuga.

Miks emulgaatorite tarbimine mõjub erinevatele sugudele mõneti erinevalt, on juba raskem seletada. On aga teada, et isaste ja emaste immuunsüsteemid toimivad veidi erinevalt, nii et see võibki olla põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles