Lätit laastab gripiepideemia, haigus on nõudnud juba kaks inimelu (1)

TVNET
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine seagripi eest kaitsmiseks maski kandmas.
Naine seagripi eest kaitsmiseks maski kandmas. Foto: Reuters / Scanpix

15. jaanuaril kuulutati Lätis välja gripiepideemia, mis on käesoleval aastal nõudnud riigis juba kaks inimelu.

Valdavalt on tegemist on A-tüüpi gripiviiruse alamtüübiga H1N1 ehk seagripiga, millega kaasneb väga kõrge, kuni 41-kraadine palavik ning tavapäraste vahenditega ei õnnestu seda alla saada, teatas Läti tervishoiu järelevalveamet.

Ametkonna teatel gripi intensiivsus käesoleva aasta teisel nädalal suurenes. Gripijuhtumeid on registreeritud kümnest monitooringu all olevast piirkonnast seitsmes, sealhulgas Valmieras, kus registreeriti 163,6 juhtumit 100 000 elaniku kohta. Tegemist on väga kõrge näitajaga.

Samuti on suurenenud nende patsientide arv, kellel gripp on põhjustanud kopsupõletikku.

Esimesed haigustunnused ilmnevad kaks-kolm päeva pärast nakatumist, kuid vahel võib mööduda nädal, enne kui inimesel gripi sümptomid ilmnevad. Gripile on iseloomulikud peavalu, külmavärinad, väga kõrge palavik, valutunne liigestes ning kuiv köha.

Grippi haigestutakse teiselt inimeselt saadud nakkuse teel.

Ohtliku haiguse ärahoidmiseks soovitatakse sageli ja korralikult käsi pesta, ruume tuulutada ning vältida ühiste sööginõude kasutamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles