5 tarbeeset, mida peetakse vähitekitajaks ja tegelikult seda pole

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastikpudelitest joogi tarbimine ei pane vähki vohama.
Plastikpudelitest joogi tarbimine ei pane vähki vohama. Foto: PantherMedia/Scanpix

Aastaid on räägitud nii mõnegi potentsiaalselt vähki tekitava teguri kohta hirmujutte. Teadusuuringud on kummutanud müüdid ja alljärgnev pole vähemalt mitte esmajärjekorras süüdi vähi tekkes – see ei tähenda aga, et need ei võiks tekitada muid terviseprobleeme.

Plastpudelid

Aastatuhande alguses kerkis teemaks plastpudelite mürgisus. Rõhutati, et neid võib kasutada vaid korra, mitte rohkem, sest need sisaldavad potentsiaalselt väga ohtlikku kantserogeeni dietüülheksüüladipaat (DEHA ), vahendab Health24.

Ameerika Vähiassotsiatsioon väidab, et need väited põhinesid üliõpilaste teadustööl. Nende endi andmetel ei sisaldu aga DEHAt plastpudelite koostises. Kui seda seal ka leiduks, ei põhjusta see aga vähi tekke eelduseks olevaid rakumutatsioone.

Kui sa pole selles veendunud, kasuta klaaspudelit – see ongi keskkonnasõbralikum.

Plastkarpide soojendamine mikrolaineahjus

Doktor Fujimoto saatis aastaid tagasi laiali kirja, hoiatades, et plasti mikrolaineahjus soojendamine vabastab toksiine nagu DEHA ja dioksiin.

Plastis sisalduvad ained võivad tõepoolest sattuda toidu sisse, aga mitte tervisele ohtlikus koguses. Samuti pole leitud, et plastkarbid sisaldaksid mürgiseid dioksiine.

Igaks juhuks võiksid aga siiski tarvitada toidu hoiustamiseks ja soojendamiseks plastkarpe, millele on märgitud, et neid on ohutu kasutada mikrolaineahjus. Kui need pole selleks mõeldud, võib plast sulada.

Rinnahoidjad

1995. aastal ilmunud raamatus «Dressed to Kill» väideti, et rindu pitsitavate rinnahoidjate kandmine suurendab piirkonnas vähi tekkimise tõenäosust, pärssides lümfivedeliku liikumist ja rindadesse kogunevat sedasi mürgid.

Rinnahoidjate ning vähi seost on uurinud vaid üks teadusuuring, milles leiti, et pole vahet, kas kannad seda või mitte – risk on mõlemal juhul ühesugune ja mõjutatud muudest teguritest.

Auto

On väidetud, et auto plastpindadelt satub õhku ohtlikul hulgal benseeni, millest vabanemiseks soovitati enne konditsioneeri sisse lülitamist avada autoaknad.

Saksamaal teostatud uuringus teatati aga, et pargitud autodes olev õhk ei ole tervisele ohtlik. Ehkki analüüsi käigus tuvastati õhust mõningad vähkitekitavad kemikaalid, leiti neid samal hulgal ka ehitistes olevast õhust.

Kui muretsed aga endiselt benseeni pärast, hoia eemale sigaretisuitsust, mis on selle oluliselt suurem allikas.

Deodorant

Aastaid on olnud ringluses jutt, et kaenla all higi vältimiseks kasutatavad tooted on vähkitekitavad.

Sa ei pea tervise nimel aga deodorandist loobuma – vähiinstituudi sõnul on see lihtsalt müüt. Mitte ükski teaduslik allikas ei anna kinnitust, et higistamisvastased vahendid seostuksid vähki haigestumisega.

Mis siis aga enim vähki põhjustab?

  • Suurimateks riskideks on elustiilifaktorid nagu suitsetamine, ebatervislik toitumine ja töö mürgiste kemikaalidega.
  • Perekonnas esinev vähki haigestumise ajalugu ja geneetilised häired.
  • Kokkupuude teatud viirustega nagu Epstein-Barri viirus ja HIV.
  • Keskkondlik pidev kokkupuude väetiste, pestitsiidide ja UV-kiirgusega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles