Postimehe eksperiment: kui D-vitamiini iga päev ei võta, siis ka normaalset taset ei näe (3)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiin.
D-vitamiin. Foto: Ivanna Grigorova / PantherMedia / Scanpix

Postimehe katse, mil kuus inimest lasid SYNLABis septembrist detsembrini igakuiselt mõõta oma D-vitamiini taset, on nüüd läbi. Ühtlasi on möödas aasta pimedaim aeg. Milliseid järeldusi saab D-vitamiini tarbimise kohta teha?

Postimehe eksperimendis ilmnes, et ühel inimesel ei langenud nelja kuu jooksul vitamiinitase oluliselt alla normi (≥75 nmol/L), kuigi ta ei tarbinud üldse D-vitamiini lisaks. Samas neil, kel oli juba varem madal tase ning vahel ununes igapäevast vitamiini võtta, oli see ka kohe tulemuses näha. Seega võib rõhutada, et parima tulemuse annab igapäevane korrapärane D-vitamiini manustamine.

SYNLABi laboriarst Irina Utenko nentis, et vitamiin D tase sõltub siiski paljudest teguritest – selle omastamisest organismis, treeningutest, toitumisest jm iseärasustest, näiteks teatud ravimite kasutamisest. «Ühest soovitust, kui palju D-vitamiini tuleks lisaks tarbida, ei ole. Soovituslik on seda teha septembrist maini, kuid sügisel mõõdetud vereanalüüsi tulemus annab aluse personaalseks soovituseks,» sõnas ta. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles