Hiina kloonib unehäirete uurimiseks geneetiliselt muundatud ahve

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Hiina teadlased kloonisid geneetiliselt muundatud makaake, et toetada ööpäevaste rütmihäirete uurimist, mida seostatakse unehäirete, depressiooni ja Alzheimeri tõvega.

Hiina riikliku uudistekanali Xinhua andmetel oli see esimese kord, kui biomeditsiinilised uuringud tegid geenitöötlusega ahvist mitu klooni.

Doonoriks valiti geneetiliselt muundatud ahv, kellel oli kõige suurem kalduvus antud tervisehäda avaldumisele. Valitud ahvi fibroblaste kasutati, et kloonida viis ahvi.

Kloonid sillutavad teed, et uurida lähemalt selle probleemi kohta, mis põhjustab inimestel väga tihti muresid vaimse tervisega.

Kloonitud ahvid näitavad juba märke «negatiivsest käitumisest,» mis tähendab seda, et neil on unehäired, ärevus ja skisofreeniahaigetele omane käitumine.

Xinhua andmetel on programm olnud eetikakomitee järelvalve all ning on kooskõlas rahvusvaheliste loomkatsete eetikanormidega.

Foto: China Daily CDIC / REUTERS / Scanpix
Foto: CHINA DAILY / REUTERS / Scanpix
Foto: CHINA DAILY / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles