Perearst annab nõu: see on viirushaigusest paranemise kuldreegel

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohu kurnab väikelast.
Nohu kurnab väikelast. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Scanpix

Talvisel ajal tõuseb haigusjuhtude arv kõrgele ning mõnikord võib haiguse kulg olla äge. Sel juhul tuleb endale anda paranemiseks aega ja mitte kiirustada tõbisena tööle, selgitas Linnamõisa Perearstikeskuse perearst Katrin Martinson Pealinnale.

«Samas on viirushaigused iseparanevad. Reeglina möödub esialgne palavikutõus 3-4 päevaga, köha-nohu-kõhulahtisus laabuvad samuti iseeneslikult ning tegelikult tuleb raviga leevendada vaid kõige häirivamaid sümptome (valu, ninakinnisus jne),» lisas perearst.

Abistavad sümptome leevendavad ravimid ei tee ägedast viirushaigusest paranemist kiiremaks. Hästi toimib sellisel juhul endale puhkuse andmine, rohke vedeliku joomine, koju jäämine, et mitte nakatada ümbritsevaid inimesi, ning lasta ka oma kehal paranemisele keskenduda.

«Kui esialgsed sümptomid ei näita paranemistendentsi 4.-5. haiguspäevaks, on vaja perearstikeskusega nõu pidada, kuidas edasi toimida. Antibiootikume kasutatakse bakteriaalse infektsiooni korral, neid määrab arst. Bakteriaalne infektsioon kulgeb tavaliselt mädaga (näiteks angiin), sageli lisandub kõrge palavik (mis iseeneslikult ei lange), lümfisõlmede suurenemine, tugeva CRV tõusuga,» selgitas perearst. 

Loe lugu täismahus Pealinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles