Teadlased avastasid: see teesort hävitab rinnavähki (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oolongi tee kahjustab vähirakkude DNA-d ega lase neil edasi paljuneda.
Oolongi tee kahjustab vähirakkude DNA-d ega lase neil edasi paljuneda. Foto: PantherMedia/Scanpix

Oolongi tee aitab hävitada rinnavähi rakke ja seda suuremal hulgal tarbivad inimesed haigestuvadki sellesse harvem.

Rinnavähk on levinud haigus ja selle ravivõimalusi uuritakse teadusringkondades palehigis.

Teadlased võtsid ette rohelise tee võimaliku kasuteguri ja avastasid, et mõnel seal sisalduvatel ühenditel on vähivastased omadused, vahendab Medical News Today.

Sisemeditsiini professor Chunfa Huang avaldas äsja oma leiu. Rinnavähi rakke viidi nimelt kokkupuutesse nii oolongi, musta kui ka rohelise tee ekstraktidega. Seejärel mõõdeti rakkude elujõulisust ja mil määral on kokkupuutest kahjustunud vähirakkude DNA. Rohelise tee ja oolongitee ekstraktid peatasid kõikide rinnavähi rakutüüpide paljunemise. Need kahjustasid vähirakkude DNAd, peatades kasvajarakkude arengu. Mustal teel ei olnud nendele aga mingit mõju.

Uuriti ka Hiina eri regioonidest pärit inimeste terviseandmeid. Selgus, et teepiirkonnas elutsejad haigestuvad 35 protsenti väiksema tõenäosusega rinnavähki ja surid sellesse 38 protsenti vähem kui riigis keskmiselt.

Oolongitee tulihingelised fännid, kes tarbisid seda pidevalt suuremates kogustes, haigestusid 25 protsenti väiksema tõenäosusega rinnavähki kui teepiirkonna elanikud ja 50 protsendi võrra vähem võrreldes rahvusliku keskmisega. Samuti oli oolongi paadunud joojatel 68 protsenti madalam risk surra enneaegselt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles