Avastati uus riskifaktor, mis põhjustab vaimse tervise probleeme (5)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad veetorud ja värvid sisaldasid tihti pliid.
Vanad veetorud ja värvid sisaldasid tihti pliid. Foto: PantherMedia/Scanpix

Värskes uurimustöös ilmnes, et lapsena pliiga kokku puutuvad inimesed võivad hilisemas elus seista silmitsi vaimse tervise probleemidega.

Plii on metall, mida on kasutatud üle maailma veetorudes, lisatud värvile korrosiooni vältimiseks ja bensiinile, et säilitada mootori vastupidavust.

Aastate jooksul on aga selgunud, et plii on toksiline ja võib osutuda ülimalt ohtlikuks, vahendab Medical News Today.

Plii pole Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel ohutu mitte üheski kontsentratsioonis. See kuhjub aja jooksul inimese luudesse, ajju ja teistesse organitesse, suurendades terviseprobleemide tõenäosust, sealhulgas kõrge vererõhu ja neerude kahjustumise riski.

Plii kuhjumine organismis võib segada oluliselt kesknärvisüsteemi talitlust ja nii mõnedki teadusuuringud on seda seostanud käitumuslike probleemide ja madala intelligentsusega.

Nüüd viitab Duke`i Ülikoolis läbi viidud uurimus sellele, et kokkupuude pliiga lapsepõlves mõjutab isiksuse kujunemist ja loob eelsoodumuse tulevasteks vaimse tervise probleemideks.

JAMA Psychiatry teadusajakirjas avaldatud uuringutulemuste kohaselt esines inimestel, kel mõõdeti lapsepõlves veres kõrgem plii sisaldus, 38-aastaselt rohkem vaimse tervise häireid, sealhulgas depressiooni, maaniat, skisofreeniat, foobiaid, alkoholismi. Neil oli tekkinud ka rohkem mittesoovitavaid isiksuse omadusi nagu neurootilisus.

Teadlaste tiim kavatseb järgmisena uurida, millist rolli mängib kokkupuude pliiga dementsuse ja südame-veresoonkonna probleemide tekkes.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles