4 ohumärki, et sind kimbutab infarktirisk

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamehaige.
Südamehaige. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Päriselus ei juhtu eriti nii, et keegi kõnnib mööda tänavat ja saab äkitselt infarkti. Üldjuhul esineb varem vähemalt mõni hoiatav märk, et südame-veresoonkonna tervis on nõrgavõitu.

Kardioloog James Parki kinnitusel esineb enamikel patsientidel enne infarkti saamist sümptome, mida küll tihti ignoreeritakse või peetakse muu tervisehäda süüks, vahendab Men’s Health.

Portaal toob välja neli ohumärki, mille esinedes peaksid südame-veresoonkonna tervisele tähelepanu pöörama ning arstliku kontrolli läbima, juhul kui sa seda lähiminevikus teinud pole.

Füüsiline kurnatus. Kui igapäevatoimingud tunduvad ületamatult rasked ning väsid neid tehes tohutult, on aeg arsti jutule minna. Tohutu füüsiline väsimus võib olla märk südamevatsakeste nõrkusest, mis hakkab häirima südame verevarustust. See omakorda võib lõpuks tipneda infarktiga.

Erektsioonihäired. Erektsioon toimub verevoolu suurenemisel peenisesse. Kui veresooned on kahjustunud, häirub ka verevool ning erektsiooni saavutamine on märksa vaevalisem. Kui aga veresoonkond alakehas on juba kahjustunud, siis on tõenäoline, et see on nii ka südame lähistel. See on ka üks peamisi erektsioonihäire põhjuseid.  

Krambid jalgades või puusas. Krambid või põletav-kipitav tunne säärtes, mis liigub üles reitesse ja puusadesse, võib olla märk perifeersete arterite haigusest. Selle puhul toimub nende arterite ahenemine, mis varustavad verega jäsemeid, kõhtu ja pead. Jalakrambid võivadki tekkida siis, kui jalgade verevarustus on häiritud. Kardioloogide hinnangul ei saa siis inimesed ilma sümptomite esinemiseta tavalisi vahemaid kõndida või peavad vahepeal pause tegema. See tähendab ühtlasi, et häiritud on ka südame verevarustus ning see tõstab juba infarktiriski.

Puhitus ja turse. See on sage sümptom pärast kõhu liiga täis söömist, ent võib viidata ka südamepuudulikkusele. Seda seepärast, et kui süda on vere pumpamiseks liiga nõrk, põhjustab see kehas vedelike kogunemist ja sellega turset või puhitust. Nii võid märgata turset nii jalgades, pahkluude ümber kui ka kõhu piirkonnas. Lisanduda võib kaalutõus ning võid märgata, et jalatsid on ühtäkki liiga kitsad. Ka selline tursumine vajab arsti tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles