Eksperdid selgitavad: kas C-vitamiin tõesti kaitseb haigestumise eest? (2)

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kibuvits on suurepärane C-vitamiini allikas.
Kibuvits on suurepärane C-vitamiini allikas. Foto: Herbert Reimann / PantherMedia / Scanpix

Viiruste hooaeg on käes. Kuidas end viirushaiguste eest kaitsta? Nippe jagavad City Tervisekliiniku üldarst Kristel Amjärv ja toitumisnõustaja Teele Teder.

Pikka aega on vaieldud selle üle, kas C-vitamiin aitab külmetuse korral või mitte. Toitumisnõustaja Teele Teder soovitab haigestumisel tarbida C-vitamiini koos tsingiga. «Mitmed uuringud on näidanud, et C-vitamiini tarbimine külmetushaiguste esinemissagedust ei mõjuta, kuigi aitab mõningal määral vähendada haiguse kestvust ja tõsidust. Samas on leitud, et C-vitamiini toime koos tsingiga on hoopis tõhusam - 1 g (1000mg) C-vitamiini ja 30 mg tsinki päevas leevendab hingamisteede infektsioonide sümptome ning lühendab haiguse kestvust märgatavalt,» selgitas ta. 

Lisaks ütleb toitumisnõustaja, et magusatarbimisega tuleks samaaegselt piiri pidada. «Liigne suhkru tarbimine ja pidev kõrge veresuhkru tase takistavad C-vitamiini imendumist. Samuti nõrgestab liigne rafineeritud suhkru tarbimine immuunussüsteemi.»

Immuunsussüsteemi tugevdamiseks soovitab Teder alustada hoopis oma seedimise eest hoolitsemisega. «On väheteada fakt, et 80 protsenti meie immuunsussüsteemist sõltub sellest, mis olukorras on seedimine. Võimalus heade bakterite osakaalu suurendada on lihtsam kui arvata võiks. Piisab, kui lülitame oma igapäevasesse toitumisse pisut hapendatud toite, mis sisaldavad häid mikroobe, millega saame oma soolefloorat tasakaalustada.»

Näiteks soovitab Teder igapäevaselt tarbida paar supilusikatäit värskelt hapendatud kapsast või seeni, üks hapukurk või klaasike keefiri. Ka jogurtit peetakse tema sõnul heaks probiootikumiks, kuid selle puhul tuleb jälgida, et tegemist oleks naturaalse ning ilma suhkruta tootega. Kuna kõigis toitudes ei ole samad probiootilised tüved, on kasulik valida oma toidusedelisse erinevaid hapendatud toite.

Üldarst Kristel Amjärv soovitab lisaks C-vitamiinile kindlasti tarbida ka mett. «Mesi on desinfitseeriva omadusega, seepärast on kurguvaluga lusikatäis mett alati mõnus ja abistav vahend valu leevendamiseks. Mett on mõistlik lisada teele, kuid mitte keevasse vette, vaid lahustada soojas vees.» Amjärv soovitab keeta ka kanapuljongit, juua rohelist meega teed, süüa küüslauku, ingverit, C-vitamiini sisaldavad kodumaised marju - mustsõstart, astelpaju, kibuvitsa ja lõunamaisetest sidrunit, apelsine ja kiivit.

 Lisaks paneb Amjärv südamele, et haigusnäitude ilmnemisel tuleb püsida kodus. «Viirushaiguse tunde tekkel on mõistlik olla kodus, teha tööd kodukontoris või võtta endale paar päeva puhkust. Enesetunne paraneb kiiremini, haigus ei süvene ning ei lisandu bakteriaalset raskemat haigust.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles