4 märki, et kurguvalu võib olla tõsisem, kui karta oskad

Maiken Mägi
Copy
Kimbutav kurguvalu
Kimbutav kurguvalu Foto: Shutterstock

Kurguvalu on viiruste hooajal küll levinud kaebus, ent samaaegselt tuleb jälgida teisi haigussümptomeid, sest alati ei käi see kaasas pelgalt lihtsa külmetusega.

Kurguvalu on sageli esinev sümptom eriti laste seas, kirjutab Health24. Enamasti viitab see küll viirushaigusele, sealhulgas gripiviirusele, aga võib olla ka mõne muu raskema haiguse sümptom. Health24 reastab neli sümptomit, mille koosmõju kurguvaluga võib viidata raskemale haigusele.

Kaela ja/või keele turse. Kaelapiirkonna turse viitab suurenenud lümfisõlmedele, mis tulevad esile kogu keha haarava põletiku tõttu. Lümfisõlmede turse võivad tekitada näiteks krooniline kurgumandlite põletik, lümfisõlmepõletik ja ka tavaline hingamisteede viirushaigus. Lümfisõlmepõletik omakorda võib olla nii vähi, HIVi kui ka süüfilise sümptom. Tursunud keel koos kurguvaluga võib aga viidata infektsioonile, nagu neelupõletik, kurgumandlite põletik, kõripõletik jm. Kuna tursunud keel võib hakata hingamist takistama, on oluline arstiabi otsida.

Nahalööve. Kurguvalu ja nahalööbe koosesinemine võib viidata leetritele, aga ka tuulerõugetele, mida peetakse n-ö lastehaiguseks. Mõlemad nakkushaigused on väga tõsised ning nende tüsistustesse võib surra.

Palavik. See ühes kurguvaluga viitab viiruslikule või bakteriaalsele infektsioonile, sealhulgas näiteks gripile. Eriti tõsiselt tuleks võtta väikelaste palavikku, mis võib neil kiiresti terviseseisundi halvemaks muuta.

Kange kael. Kurguvalu ja kangeks muutunud kael võivad viidata meningiidile ehk ajukelmepõletikule. Meningiit on väga raske haigus, mis vajab kiiret sekkumist. Selle haiguse põdejal võib olla raskusi kaela ja lõua liigutamisel. Sümptomiteks on veel palavik, iiveldus, oksendamine ja valgustundlikkus.

Muudel juhtudel peaksid aga arstiga konsulteerima näiteks siis, kui kurguvalu on kestnud üle nädala ning ravi pole seda leevendanud. Ka rasedaid peaks kurguvalu ning palavik ettevaatlikuks tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles