Enneta diabeeti – veebruaris saab apteegis tasuta veresuhkrut määrata

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Eesti Diabeediliit koos Apotheka apteekidega kutsub üles diabeeti ennetama, et leida kõrge veresuhkru tasemega inimesed enne, kui haigus süveneb ja hakkab mõjutama elukvaliteeti. Veebruaris on veresuhkru taseme määramine apteekides tasuta. 

«Teist tüüpi suhkurtõbi ehk diabeet kujuneb välja aegamööda aastate jooksul, esialgu ilma oluliste tunnusteta. Veresuhkur tõuseb vähehaaval ja organism kohaneb selle normist kõrgema tasemega. Enesetunne võib halveneda aegamisi alles siis, kui haigus on juba organismi kahjustanud,» rääkis Apotheka apteeker Kerli Valge.

Tema sõnul avastatakse diabeet sageli juhuslikult arstliku kontrolli käigus või seoses teiste haigustega. Valge soovitab vähemalt kord aastas lasta oma veresuhkru taset määrata, et kõrgenenud näidust võimalikult vara teada saada.

Diabeediliidu president Ulvi Tammer-Jäätese sõnul peaksid veresuhkru taset määrama kindlasti kõik ülekaalulised, kõrge vererõhuga või vererasvade ainevahetuse häirega inimesed. Samuti need, kelle lähisugulaste seas on esinenud diabeeti või kel on endal olnud elu jooksul kõrgenenud veresuhkru näit. Riskirühma kuuluvad ka naised, kes on sünnitanud suure sünnikaaluga lapse. Kindlasti peaksid veresuhkrut taset laskma määrata kõik üle 40-aastased inimesed, kuna vanusega suureneb tõenäosus kõrgenenud veresuhkru taseme esinemiseks.

«Teist tüüpi diabeeti esineb samas üha enam ka nooremate inimeste seas, haigestunud inimeste arv tõuseb iga aastaga nii Eestis kui mujal maailmas. Kui palju on Eestis hetkel II tüübi diabeedihaigeid, ongi raske öelda, sest paljud põevad seda ilma enese teadmata,» tõdes Tammer-Jäätes. 

Ta lisas, et väga tänuväärt on Apotheka ettepanek tulla diabeedi ennetamisel appi ja määrata veresuhkru taset apteegis veebruaris tasuta. «Apteegid on kaua avatud ning ligipääsetavamad kui perearstid. Apteekide töö veresuhkru määramisel aitab leida üles need inimesed, kel esineb kõrgenenud veresuhkru tase ja kes vajaksid täiendavat tervisekontrolli.»

Veresuhkru taset saab veebruaris määrata tasuta 20 apteegis. Selleks tuleb minna Apotheka koduleheküljele, panna aeg sobivasse apteeki ning kokkulepitud ajal kohale minna. Registreeruda saab ka apteegis kohapeal või apteeki helistades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles