Huvitav teada: kui sageli tuleb lennureisil ette sünnitusi või minestusi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk.
Lennuk. Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Lennureisi ajal tekkivad erakorralised meditsiinilised situatsioonid on suhteliselt sagedased, vahendab Med24.

Kui reisijal tekib halb enesetunne, palutakse lennul olevaid arste sageli pardapersonali abistama, kuid paljudel meedikutel ei ole sellises olukorras tegelikult kogemust. Meditsiiniajakirjas JAMA avaldati ülevaade sagedamini esinevatest olukordadest, mis lennukites ette võivad tulla, et meditsiinitöötajaid sellises olukorras abistada.

Erakorralist meditsiiniabi nõudvaid olukordi tuleb ette umbes ühel lennul 604-st ehk teisisõnu 24-130 juhtu miljoni lennureisija kohta. Kõige sagedasem lennureisi ajal tekkiv erakorraline situatsioon on minestus või minestuseelne seisund (32,7 protsenti), järgmisel kohal on seedetrakti (14,8 protsenti), hingamisteede (10,1 protsenti) ja südame-veresoonkonna (7 protsenti) poolt tekkinud sümptomid.

Harvem tulevad ette traumad, psühhiaatrilised sümptomid, ainete kuritarvitamine ja võõrutusnähud, allergilised reaktsioonid, sünnitusabi erakorralised situatsioonid ja südameseiskus (0,2 protsenti). Niisuguseid olukordi, kus lennuk peab oma planeeritud trajektoori muutma, tuleb ette umbes 4,4 protsendil juhtudest.

Loe lugu täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles