Pisipoiss peab «popkorn-kopsude» tõttu veetma terve elu haiglas

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopsu väikeste õhuteede sulgumist põhjustav haigus on põhjustatud tavaliselt mikrolainepopkorni maitsestamiseks kasutatavast diasetüülist.
Kopsu väikeste õhuteede sulgumist põhjustav haigus on põhjustatud tavaliselt mikrolainepopkorni maitsestamiseks kasutatavast diasetüülist. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaplinnas elav nelja-aastane Travonne Rhoda ei saa oma «popkorn-kopsude» tõttu korralikult hingata ja kehal on vajaka hapnikust. Ta peab elu eest võitlust haigusega, mida tavaliselt põhjustab mikrolaineahjus valmistatava popkorni maitsestamiseks mõeldud aine sissehingamine.

Travonnel tekkis kuuekuuselt tugev köha, mis ei tahtnud kuidagi taanduda. Sellest ajast alates on ta veetnud oma elu peaasjalikult haiglas, vahendab Health24.

Tal diagnoositi 2018. aastal ravimatu kopsuhaigus, mille käigus sulgeb krooniline põletik kopsude väikseimad hingamisteed. Seisundit nimetatakse «popkorn-kopsudeks», kuna haigust tekitab enamasti mikrolaineahjus valmistamiseks mõeldud popkorni maitsestamiseks kasutatud diasetüül.

Travonne'i haiguse põhjustas tõenäoliselt beebina põetud kopsupõletik. «Tema kopsude kahjustus on pöördumatu,» sõnas tema ema Simone Rhoda. Väike poiss, kes peab haiglat oma peamiseks koduks, hingab praegu ventilaatori abil. Kriitilistel aegadel on ema ja isa poja kõrval öösel ja päeval. Haigla annab perele koha, kus magada, ning kosutab kolme toidukorraga päevas.

Emale on valusalt meelde jäänud eelmise aasta september, kui nemad olid abikaasaga kodus, haiglast helistati ning öeldi, et poja organid hakkavad üles ütlema. Kui nad kohale jõudsid, olid meditsiiniõed ringis poisi voodi ümber ja palvetasid.

Tookord õnnestus poisil taastuda, aga perekond on leppinud, et nende väikse ingli haigusele ei leidu parandavat ravi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles