Andrei Sõritsa kliinik sulges haigekassa lepingust ilmajäämisele viidates uksed

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil  Andrei Sõritsa.
Pildil Andrei Sõritsa. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Jaanuaris sulges uksed 20 aastat Tartus Tähe tänaval tegutsenud Tähe erakliinik, mille ostis, renoveeris ning kohandas raviasutuseks naistearst Andrei Sõritsa.

Tähe erakliiniku eesmärk oli pakkuda kvaliteetset ja ajaga kaasas käivat viljatusravi. Kehavälist viljastamist ja lastetusega seotud operatsioone tehti Tähe erakliinikus aastatel 1998–2001, seejärel kolis IVF labor vastloodud Elite kliinikusse, kus töö jätkub ka nüüd. Tähe erakliinik jätkas eriarstiabi pakkumist. Tähe erakliinikus töötas 20 aasta jooksul üle 25 tunnustatud eriarsti ja muu spetsialisti: günekoloogid, viljatusraviarstid, uroloogid-meestearstid, radioloogid, dermatoloogid, endokrinoloogid jt. Põhitegevuseks oli ambulatoorse eriarstiabi osutamine.

Sulgemise peamine põhjus on patsientide vaba liikumise puudumine Eesti erakliinikute vahel ja haigekassa otsus mitte rahastada patsientide günekoloogilist ega ka muud eriarstiabi Tähe erakliinikus. Ilma riikliku toeta polnud võimalik jätkata. Andrei Sõritsa hinnangul peaks Eestis kehtima patsientide vaba liikumine erakliinikute vahel, mis tähendab, et patsient otsustab ise, kuhu ravile minna, ja ravikindlustuse ehk haigekassa raha liigub koos patsiendiga samamoodi, nagu see toimib riiklike haiglate vahel. See soodustab konkurentsi erakliinikute vahel patsiendi nimel, samamoodi nagu see toimib Soomes või Saksamaal.

«Tähe erakliiniku hoone ja kinnistu müügiplaane momendil pole, otsime rentnikku,» sõnas Sõritsa. Töösuhe tuli lõpetada ühe inimesega, kahe töötaja töökoormus vähenes, ülejäänud personal jätkab tööd Elite erakliinikus. «Seega ootavad Tähe kliiniku patsiente nende arstid Elite kliinikus,» selgitas Elite kliiniku juhataja Andrei Sõritsa.

Sõritsa tänab nii kõikide nende aastate jooksul Tähe kliinikus töötanud personali kui ka kõiki erahaigla patsiente ja lisab: «Oleme endiselt teie jaoks olemas ja soovime hoolitseda inimeste tervise eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles