Grippi haigestumine kasvas hüppeliselt, enim levib seagripp

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp on raske haigus ja sunnib pahatihti voodisse jääma. Foto on illustratiivne.
Gripp on raske haigus ja sunnib pahatihti voodisse jääma. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Gripihooaja kõrgpunkt läheneb jõudsalt, aina enam inimesi nakatub gripiviirusega ning satub seetõttu haiglasse. 

Grippi haigestumine jõudis eelmisel nädalal märkimisväärse tõusuni – perioodil 28.01- 03.02. vajas ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstiabi 6424 inimest, juurdekasv eelnenud nädalaga oli 41 protsenti. Grippi haigestunute arv kasvas 60 protsenti.

Grippi haigestumuse intensiivsust hindab terviseamet nüüd keskmiseks ning gripi levikut laialdaseks. Eesti keskmisest suurem oli viirusnakkustesse haigestumus Tallinnas, Ida-Virumaal, Järvamaal, Läänemaal, Raplamaal, Tartumaal ja Viljandimaal.

Gripp levib kõigis vanusrühmades. Kahekordselt kasvas haigestumus üle 65-aastaste seas, kuni viieaastaste laste vanuserühma haigestunute juurdekasvu osakaal moodustas 58 protsenti. Enim haigestuvadki jätkuvalt kuni viieaastased.

Peamiseks haigestumise põhjustajaks on praegu gripiviirused, nende osakaal on moodustab muude viiruste seas üle 80 protsendi. Hetkel ringlevad Eestis kolm gripiviiruse tüüpi: A-gripiviirus alatüüp A(H1N1pdm2009), B-gripiviirus ja A-gripiviirus alatüüp H3N2. Domineerib A-gripiviirus A(H1N1pdm2009) ehk seagripp, moodustades 61,5 protsenti kõikidest gripiviirustest.

E-Tervise SA esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal haiglaravi 66 gripiviirusega patsienti. Kokku on hooaja algusest haiglaravil olnud 689 patsienti, neist üle 60 protsendi on olnud lapsed ja noorukid vanuses kuni 19 eluaastat. Alates jaanuarist on vajanud gripi tõttu intensiivravi 40 inimest vanuses 3–86 eluaastat, kõik kuulusid riskirühmadesse. Andmed vaktsineerimise kohta kas puudusid või on kindlalt teada, et inimesed ei olnud vaktsineeritud.

Raskekujuliste gripijuhtude ülevaade põhineb Tartu Ülikooli Kliinikumi, Ida-Tallinna Keskhaigla, Ida-Viru Keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla, Tallinna Lastehaigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Narva, Pärnu, Rakvere ja Viljandi haiglate poolt edastatud andmetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles