Suri apteeker, kes leiutas ibuprofeeni ega teeninud sellelt sentigi

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabletid.
Tabletid. Foto: Andrey Lipinskiy / PantherMedia / Scanpix

30. jaanuaril suri proviisor Stewart Adams, kelle loodud valuvaigistit ibuprofeen kasutavad igapäevaselt tuhanded inimesed. 

Briti proviisor Stewart Adams pidi 1971. aastal osalema farmakoloogiakonverentsil Moskvas, ent tema kohalikud võõrustajad olid talle eelneval õhtul viina pakkunud, vahendas The Washington Post. Mees tundis end pohmellihommikul kehvasti ning võttis sisse 600 mg uut ravimit, mille ta oli äsja patenteerinud Brufeni nime all. Tegu oli valuvaigistiga, mille ta oli loonud reumatoidartriidi patsientidele. Küll aga leevendas ravim ka tema peavalu.

Stewart Adams 70ndatel.
Stewart Adams 70ndatel. Foto: Boots

Valuvaigisti sai edaspidi tuntuks ibuprofeenina, ent seda müüdi teistes riikides näiteks Nurofeni, Advili ja Motrini nime all. Praegu on see maailmas üks enimkasutatud valuvaigisti, mida müüakse aastas miljardite dollarite eest. «Tagantjärele on naljakas seda mõelda. Aastate jooksul on paljud mulle öelnud, et ibuprofeen tõesti aitab neid ning kas ma tean, et see on kasulik ka pohmelli korral. Pean siis tunnistama, et tean küll,» ütles Adams intervjuus Telegraph’ile 2007. aastal.

Adams töötas 54 aastat briti ravimifirma Boots heaks, ent ei teeninud sentigi ravimi pealt, mille ta lõi ning patenteeris koos keemik John Nicholsoniga. Ettevõte ei maksnud talle kunagi lubatud patenditasu. Ta elas tagasihoidlikus majapidamises Inglismaal Nottinghamis kuni oma surmani 30. jaanuaril. Iga kord, kui tal oli peavalu, läks ta lähimasse apteeki ning ostis ibuprofeeni nagu iga teinegi klient. Mehe surma kinnitas tema poeg Chris Adams, kuid ei täpsustanud selle asjaolusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles