Rõve! Kas teadsid, et aevastusega levivad bakterid võivad õhus püsida mitu nädalat?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aevastus ei hüüa tulles.
Aevastus ei hüüa tulles. Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Scanpix

Enamik inimesi mõistab, et köhimine ja aevastamine levitab haigusttekitavaid baktereid, ent nende hulk, leviku kiirus ja distants võivad üllatusena tulla.

Kuigi viisakas oleks aevastajale öelda: «Terviseks!», siis tegelikult peaksid selle asemel hoopis mitu sammu tagasi astuma, kirjutab Healthline. Bristoli Ülikooli teadlased hindasid seda, milline on aevastuse või köhahooga valla pääsenud bakterite ellujäämisvõime õhus. Selgus, et aevastus või köhahoog väljutab umbes 100 000 nakkuslikku mikroorganismi kiirusega 160 kilomeetrit tunnis. Need mikroorganismid võivad kanda edasi viirusi, sealhulgas grippi, ülemiste hingamisteede viirusi, adenoviirusi, mis põhjustavad n-ö külmetushaigust. Kriitiline aeg, mil bakterite levik on eriti tõenäoline ja kiire, on esimesed paar-kolm minutit pärast aevastamist või köhimist.

«Levik ei eelda isegi lähedust inimeste vahel. Bakteritega saastunud pritsmed liiguvad õhus kaugele ning võivad vabalt jõuda teise inimese kopsudesse,» nentis uuringu üks autoreid Allen Haddrell. «Arvestades piisakeste suurust, mis on väiksem kui juuksekarva diameeter, võivad nad õhku ringlema jääda pikemaks ajaks, sekunditest kuni nädalateni.»

Sealjuures iga piisake, mis õhku paiskub, sisaldab hinnanguliselt 20 bakterit. Mikrobioloog Jason Tetro sõnul on viirushaigusega nakatumiseks vaja kokkupuudet umbes tuhande sellise bakteriga. Seega tuleb haigestumiseks sisse hingata umbes 50 õhus ringlevat piisakest.  Vahetult pärast köhimist või aevastamist on teisel inimesel sellise kokkupuute osaks saamine väga lihtne. Seetõttu peaks tõbisest inimesest hoidma vähemalt kahe meetri kaugusele.

Tetro soovitab rahvahulgas liikudes kanda näo ees salli, et nakatumist vältida. Tervishoiutöötajatel on patsientidega suheldes oluline kanda maski, sama võivad teha need, kes tulevad haiglasse lähedast külastama. Väga tähtis on regulaarne kätepesu ning vajadusel kätedesinfitseerija kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles