Valgu toidulisand võib pikapeale rohkem kahju kui kasu tuua (1)

Paula Rõuk
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Valgu toidulisandites sisalduv L-norvaliin võib olla rakkudele kahjuliku mõjuga, leiti uuringus.

L-norvaliini kasutatakse kulturistidele mõeldud toidulisandites ning propageeritakse kui treeninguid toetavat ja taastumist suurendavat toidulisandit. Teadustöö leidis, et isegi võrdlemisi madalas kontsentratsioonis, võis aminohape L-norvaliin rakke kahjustada ja lõpuks tappa, vahendab Times Now News

Toidus olevad valgud sisaldavad aminohappeid, mis vabastatakse soolestikus ja kasutatakse kehas uute valkude loomiseks. L-norvaliin on üks sadadest aminohapetest, mida inimkeha valkude tootmiseks kasutab.

Väga aktiivsete inimeste valgu tarbimise vajadus on suurem ning valke peetakse ka parema soorituse ja kiirema taastumise võtmeks. Aminohappeid sisaldavate toidulisandite tarbimine on suurenenud, kuid lisaks loomulikele valke tootvatele aminohapetele, võetakse ka mittevalgulisi aminohappeid, rääkis üks uurijatest. Teadlaste sõnul on mõned sellised mittevalgulised aminohapped mürgised, sest imiteerivad loomulikke aminohappeid ja petavad keha tegema võltsvalke. Sarnane omadus on näiteks taimedel röövloomade tapmiseks. Mõned taimed võivad isegi mitte valgulisi aminohappeid maapinda eraldada, et teisi taimi tappa ja rohkem toitaineid saada. Taimede vaheline keemiline sõjapidamine on ammu tuntud nähtus. Kuna on tõendeid, et L-norvaliinil on antimikroobne ja herbitsiidne ehk taimede kasvu hävitav, tõrjuv või muutev toime, uuriti selle mürgilisust ka inimrakkude peal.

Ajakirjas Toxicology in Vitro avaldatud uuringu peaautori Ken Rodgersi sõnul leiti, et kuigi L-norvaliin võib algselt rakke panna rohkem energiat tootma, siis mõne aja pärast saab energiat genereeriv mehhanism kahjustada. Seega peaks selliseid toidulisandeid võtvaid inimesi teavitama nende võimalikust pikaajalisest mõjust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles