Põhjus, miks noortel inimestel esineb üha enam vähki

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suures uuringus ilmnes, et nooremate inimeste puhul on vähi tekke taga eelkõige ülekaalulisus.
Suures uuringus ilmnes, et nooremate inimeste puhul on vähi tekke taga eelkõige ülekaalulisus. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Noorte täiskasvanute hulgas esinevad üha sagedamini teatud vähivormid. Teadlased on veendunud, et süüdi on ülekaalulisus.

The Lancet Public Health teadusajakirjas äsja avaldatud ulatuslik uuring selgitas välja, et kuus vähiliiki arenevad alla 50-aastastel eelkõige ülekaalulisuse tõttu, kirjutab Healthline. Märkimisäärne oli ka leid, et mida noorem patsient, seda tavalisem oli just nende vähiliikide esinemine. Oluliselt on nimelt tõusnud luuüdi ründava hulgimüeloomi esinemissagedus, mis on muidu olnud harvaesinev vähk. Samuti esineb oluliselt rohkem kolorektaalset-, emaka-, sapipõie-, neeru- ja kõhunäärmevähki.

Ülekaalulisust seostatakse veel ka mao-, maksa-, rinna-, munasarja-, söögitoru-, ja kilpnäärmevähiga.

Teadlased uurisid läbi 14 miljonit vähijuhtumit, mis olid registreeritud aastatel 1995-2014. Patsientide vanuseks oli 25-84 eluaastat.

Käesolev uurimus leidis laiaulatuslikule infole toetudes kinnituse, mida on väidetud mitmetes värsketes uurimustes – nooremate inimeste vähijuhtude põhjustajaks on ülekaalulisus.

Hiirtega tehtud eksperimendid on tõestanud, et ülekaalulisus kiirendab kontrollimatut rakkude vohamist, mis võib viia ka suurema tõenäosusega kasvajarakkude tekkeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles