Need 8 kehaosa reedavad esmajoones su vanuse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laubale tekivad esimesena kortsud, kuna see osaleb aktiivselt näo miimikas.
Laubale tekivad esimesena kortsud, kuna see osaleb aktiivselt näo miimikas. Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

Mõni kehaosa hakkab kiiremini näitama vananemise märke kui teine, sest need puutuvad enim kokku näiteks otsese päikesevalgusega, mistõttu hakkavad naha värvuses ja tekstuuris toimuma ealised muutused.

Kahtlemata mängib vananemises rolli ka geneetika, kuid mitmeid vananemise ilminguid saab leevendada tervist edendava elustiili ning muude nutikate nippidega. Seega isegi kui paistad näost noor, siis mida teha, et järgnevaid kehaosi samuti noorena hoida?

Käed. Inimese vanuse, eriti just naiste puhul, võivad ennekõike reeta käed. Kuna hormonaalsed muutused vähendavad naha elastsust, paistab see sageli silma just käeselgadel. Käed muutuvad kuivemaks ja krobelisemaks ning sealsed veenid tulevad enam nähtavale. Lisaks on käed harva päikesevalguse eest kaetud, päikesekiirgus aga lisab kortsukesi ja vananemisilminguid. Seega suvel ära unusta päikesekreemiga katmast ka käeselgasid.

Silmad. Naerukurrud silmade ümbruses on oma nime saanud põhjusega. Silmaümbruse nahk on üsna õhuke ning näomiimikast (naeratamine, kulmu kortsutamine jm) ning päikesekiirgusega kokkupuutest tekivad sinna üsna kergesti pisikesed kortsud. Suvel pole silmade kaitseks päikesekreemist eriti abi, sest enamikke neist ei tohi silmaümbrusse määrida. Küll aga aitavad päikeseprillid, varakult silmaümbruskreemi kasutamine ning vähesem mossitamine.

Huuled. Väiksed kortsukesed huulte ümber tekivad üldjuhul pärast seda, kui need on juba ilmunud silmade lähistele ja otsaesisele. Siin mängib samuti rolli päikesekiirgus, aga ka osa huuli puudutavaid harjumusi, näiteks pidev kõrrest või pudelist joomine.

Otsmik. Kuna normaalse miimika käigus kirtsutame üsna sageli laupa, siis on see üldiselt ka esimene koht kehal, kus on kortsukesi märgata. Otsmikukortse võivad aidata ennetada retinooli sisaldavad näokreemid.

Kael. Isegi kui kasutad suviti näol päikesekaitsekreemi, siis tihtipeale ununeb seda ikkagi kaelale määrida. Samas ei kaitse kaela vananemise eest ka ainuüksi kreem, sest naha elastsus väheneb aastatega sealgi.

Rinnaesine. Avatud dekoltee jätab ka rinnaesise päikesekiirguse meelevalda, mistõttu võid sealgi aastatega hakata märkama pisikesi purunenud veresooni ja pigmendilaigukesi. Päikesekreem ning niisutav kreem on selle vältimisel kindlasti omal kohal.

Põlved. Põlveümbruse nahk võib loppi vajuda varem kui mujal jalgade piirkonnas. Põlvede ümbruses on palju kõõluseid ja luid, kuid vähesel määral rasva ja lihast. Kuna rasv ega lihased ei hoia sealset nahka oluliselt pingul, siis võibki juhtuda, et õõnsused ja kondid tulevad rohkem esile.

Küünarnukid. Nende puhul kehtib sama mis põlvedelgi – rasvkudet on seal vähe ning küünarnuki luuline struktuur ei aita kuidagi nahka pingul hoida. Paljudel on komme pidevalt küünarnukkidele nõjatuda, mis ei mõju sealsele nahale samuti pikas perspektiivis hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles