Tervisenõu: kas tume šokolaad on supertoit või lihtsalt liigselt kiidetud maiustus?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tume šokolaad.
Tume šokolaad. Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Scanpix

Tumedat šokolaadi on vahel ikka nimetatud supertoiduks, ent kas see on siiski oma nime väärt - mis täpsemalt teeb sellest kvaliteetse toiduaine?

Tumeda šokolaadi kasulikkusest kirjutab Tervislik toitumine blogi:

Tume šokolaad on üks maitsev supertoit, millel on hulk tervist toetavaid omadusi. Teadlased on palju uurinud šokolaadi omadusi ning tõestanud, et selle mõõdukas tarbimine on tervisele pigem kasulik. Küll aga tuleb šokolaadi valimisel jälgida, et see ei sisaldaks liigselt suhkrut, ning eelistada selliseid tooteid, mille kakaosisaldus on vähemalt 70 protsenti.

Tume šokolaad on väga mitmekülgne toode, sisaldades teadaolevalt umbes 380 keemilist ainet. See sisaldab rauda, kaaliumit, kaltsumit, magneesiumit, vaske ning vitamiine A, B1, C, D ja E.

Stressirohkel ajal soovitatakse süüa tumedat šokolaadi, sest see aitab hoida ära stressi, tekitab head tuju ja peletab väsimust. See sisaldab ajuvitamiini türosiin, langetab vererõhku, stabiliseerides veresuhkru taset ning aktiveerib kilpnääret, kiirendades ainevahetust ja langetades kehakaalu.

Türosiin on ka üheks lähteaineks serotoniini ehk n-ö õnnehormooni tekkimisele organismis. Serotoniin reguleerib und, pärsib näljatunnet, väldib meeleolu kõikumisi ja aitab söömisel tekitada õigel ajal küllastustunnet.

Lisaks on teadlased leidnud, et rohke flavonoidide sisaldusega tume šokolaad parandab aju vereringet, mis omakorda aitab mõjutada kognitiivseid omadusi, näiteks tajumisvõimet, probleemide lahendamise oskust, mõtlemist ning loovust.

Šokolaadi üks peamine koostisosa – kakaovõi – sisaldab rohkelt steariinhapet, tänu millele ei tõsta šokolaadi söömine vere kolesteroolitaset ega suurenda seetõttu ka südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumise riski. Huvitav on teada, et kakaovõi on üks kallimaid toidurasvu, kuna tegmist on tervisliku rasvhappelise koostisega.

Vaata ka tumeda šokolaadiga maiustuse retsepti Tervislik toitumine blogis.

Loe ka seda: Tervisenõu: kui palju maiustusi võib päevas tarbida?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles