Dieetjoogid tekitavad diabeetikutel suuremat silmahaiguste riski (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeetiline retinopaatia tekitab silmanägemise halvenemist ning ravimata jätmisel ka pimedust.
Diabeetiline retinopaatia tekitab silmanägemise halvenemist ning ravimata jätmisel ka pimedust. Foto: Ronalds Stikans / PantherMedia / Ronalds Stikans

Diabeedipatsientidega tehtud uuringus leiti, et kunstlikult magustatud joogid ei pruugi olla tavalistele suhkrurohketele karastusjookidele sugugi tervislikum alternatiiv.

Kunstlike magustajatega dieetjooke on turundatud kui tavaliste suhkrurikaste karastusjookide tervislikumat alternatiivi. Üha enam uuringuid näitavad aga, et kunstlikel magustajatel on negatiivsed mõjud kardiometaboolsele tervisele, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24. 

Uuringus osales 609 patsienti Austraalia silmahaiglast. Uuringus osalejatel oli kas 1. tüüpi diabeet (73 patsienti), 2. tüüpi diabeet (510 patsienti) või teadmata tüüpi diabeet (26 patsienti). Standardiseeritud tehnikaid kasutades hinnati patsientidel diabeetilise retinopaatia ja maakuli turse olemasolu. Karastusjookide tarbimist hinnati 145 punktist koosneva küsimustiku abil.

Kõigist uuritavatest ligi pooled jõid karastusjooke regulaarselt, kusjuures ligi kolmandik jõid dieetjooke. Ligi veerandil oli proliferatiivne diabeetiline retinopaatia. Võrreldes dieetjookide mittetarbimisega tõi sage dieetjookide tarbimine ehk enam kui 1,5 liitrit nädalas kaasa 2,5 korda suurema tõenäosuse, et uuritaval oleks diagnoositud proliferatiivne diabeetiline retinopaatia. Seos ei muutunud ka pärast andmete kohandamist traditsiooniliste riskifaktorite suhtes, nagu diabeedi kestus, suitsetamine või kehamassiindeks.

Huvitaval kombel ei olnud retinopaatia esinemise, selle raskusastme ega ka diabeetilise maakuli tursega seotud tavaliste suhkrustatud karastusjookide tarbimine. Uuringus oli suhkrustatud karastusjookide suurtarbijaid üldse vähe ja see võib tulemused ebausaldusväärseks muuta.

Läbilõikeuuring ei võimalda selgitada välja põhjuslikke seoseid. Millise mehhanismi kaudu on dieetjoogid retinopaatiaga seotud, pole praegu veel selge. Kuigi käesoleva uuringu tulemusi tuleb tõlgendada ettevaatlikult, on see siiski üks järjekordne viide, et kunstlikult magustatud joogid ei pruugi olla tavalistele suhkrurohketele karastusjookidele sugugi tervislikum alternatiiv.

Mis haigus on diabeetiline retinopaatia?

  • Diabeet põhjustab silma võrkkesta mittepõletikulisi muutusi ehk diabeetilist retinopaatiat, mis on Eestis 30-65 aastaste patsientide hulgas üks peamine pimedaks jäämise põhjus. 
  • Kui diabeetiline retinopaatia avastatakse õigel ajal, saab haiguse arengut peatada või nägemist laserraviga säilitada.
  • Diabeedi diagnoosimisest alates on oluline käia silmaarsti juures kontrollis 1 kord aastas. 

Allikas: Silmalaser ja Tartu Ülikooli Kliinikum

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles