Täpselt nii palju kätekõverdusi näitab, kas mehe südame tervis on korras (3)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Healthy Fitness Man Doing Pushups
Healthy Fitness Man Doing Pushups Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Teadlased leidsid uuringus, et lihtsa kätekõverduste testiga saab inimese südame tervist hinnata paremini kui keeruliste ja kallite seadmetega.

Harvardi ülikooli teadlased leidsid, et kui mehed suutsid teha ühe korraga rohkem kui 40 kätekõverdust, oli neil risk tõsisteks südamehaigusteks märkimisväärselt madalam. Mõnel juhul langes kümne aasta risk isegi 96 protsenti, vahendab Science Alert

Uuringus osales 1104 aktiivset meestuletõrjujat, kelle keskmine vanus uuringu alguses oli 39, 6 aastat. Teadlased jälgisid mehi kümne aasta jooksul. Uuringuperioodi ajal oli 37 mehel kardiovaskulaarse tervise probleeme, näiteks südamerabandus, südame äkksurm või südame- või veresoonkonnahaiguse diagnoos. Huvitav oli see, et peaaegu kõik (peale ühe) nendest 37 südamehaigusega mehest ei suutnud uuringu alguses 40 kätekõverdust sooritada. Rohkem kui 40 kätekõverdust teinud meeste südamehaiguste risk oli 96 protsenti madalam võrreldes nendega, kes suutsid teha vähem kui 10 kätekõverdust.

Kätekõverduste tegemise võimekus oli kardiovaskulaarsete haiguste riskiga tihedamas seoses kui koormustestid jooksulindil. Siiski viitab võimekus 40 kätekõverdust teha üldiselt ka paremale füüsilisele vormile, eriti keskealiste meeste puhul. Seega pole just uudis, et hea füüsiline vorm vähendab südamehaiguste riski. Uudne on aga selliste terviseprobleemide ennustamine nii lihtsa ja universaalse testiga.

Teadlased nentisid, et meestuletõrjujad ei sobi tervet ühiskonda ilmestama ning seetõttu ei saa tulemusi ilmtingimata kõigile inimestele üle kanda. Siiski on kätekõverdused lihtne, kiire ja odav viis, kuidas peaaegu igas keskkonnas saab inimese füüsilist vormi hinnata. Uuringu autor südamehaiguste spetsialist Spefanos Kales sõnas, et kätekõverduste tegemisega saab hinnata aeroobset võimekust ja füüsilist vormi ning need on tavaliselt kaks head näitajat, mille järgi enneaegset suremust ennustada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles