Peotäis pähkleid päevas kaitseb südant

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enim kaitsesid haiguste eest puu otsas kasvavad pähklid, näiteks sarapuu või India pähklid.
Enim kaitsesid haiguste eest puu otsas kasvavad pähklid, näiteks sarapuu või India pähklid. Foto: Roman Tsubin / PantherMedia / Roman Tsubin

Iga päev söödud peotäis Brasiilia, India või pistaatsiapähkleid vähendas uuringus diabeedi ja südameinfarkti riski kolmandiku võrra.

Uuring leidis, et patsiendid, kes sõid 28 grammi pähkleid viiel päeval nädalas, haigestusid südameinfarkti 34 protsenti vähem ning diabeeti 17 protsenti harvemini, vahendab Daily Mail

Harvardi T.H. Chani rahvatervise ülikooli teadlased Bostonist kasutasid küsimustikke, et vaadata 16 217 mehe ja naise pähklisöömise harjumusi nii enne kui ka pärast diabeedidiagnoosi saamist. Seitsmeaastase uuringuperioodi jooksul esines uuritavate seas 789 südameinfarkti ja 2567 inimest haigestus südamehaigusesse. Uurijate sõnul selgus, et igasugused pähklid parandasid südame tervist, kuid puu otsas kasvavate pähklite söömine näitas parimaid tulemusi. 

Väike peotäis ehk umbes 39 grammi pähkleid võrdub umbes seitsme Kreeka pähkli või 24 mandliga. Puupähklid, näiteks seedermänniseemned, pekaanipähklid, makadaamiapähklid ja metsapähklid kaitsesid haiguste eest kõige rohkem. Regulaarne pähklite söömine vähendas ka haigestumist koronaarhaigusesse, mis tuleb arterite lubjastumisest. Olenemata põhjusest, langetas pähklite tarbimine enneaegse surma riski 31 protsenti.

Iga lisanduv portsjon pähkleid nädalas vähendas südamehaigusesse suremist kuus protsenti ja haiguse tekkimist kolm protsenti. Tulemused jäid samaks ka võttes arvesse osalejate sugu, suitsemisharjumusi ja kehamassiindeksit.

Pähklid on täis toitaineid, küllastumata rasvhappeid, bioaktiivseid fütotoitaineid, kiudaineid, vitamiine, näiteks E-vitamiini ja folaati, kaltsiumit, kaaliumit ja magneesiumit. Uurijate sõnul oli näha, et pähklite söömine parandas veresuhkru kontrolli kehas, vererõhku, rasvade ainevahetust, vähendas põletikku ja parandas veresoonte tööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles