Eestis elavad välismaalased on hädas perearsti jutule pääsemisega

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst.
Perearst. Foto: PantherMedia/Scanpix

Eestisse on elama asunud üha rohkem välismaalasi ning seetõttu kogub aktuaalsust ka probleem, et riigikeelt mitte valdavatel inimestel on raskusi perearsti vastuvõtule pääsemisega. Inglise keeles teenindavaid perearste napib ja vabu vastuvõtuaegu neil pakkuda pole. Probleemi on tunnistanud ka haigekassa.

Elukohapõhise perearsti leidmine võib kujuneda pikaks protsessiks - seda ka kohalike, kuid eriti välismaalaste jaoks - perearsti patsiendiks pääsemise avaldus tuleb täita eesti keeles ning positiivne vastus ei ole alati garanteeritud.

«Sisserännanutega suheldes saime teada, et nad pöörduvad terviseprobleemidega apteeki või EMOsse, viimasesse ka juhul, kui tegemist ei ole kiireloomulise probleemiga,» sõnas Minudoc.ee tegevdirektor Tarmo Pihl. Ta tõdes, et alternatiivse valikuna suundutakse eraarstikeskuste poole.

«Lisaks eesti keelt kõnelevatele kasutajatele moodustavad 30 protsenti meie virtuaalkliiniku kasutajatest välismaalt Eestisse elama tulnud inimesed, kes eesti keelt ei kõnele ning kelle jaoks on oluliselt lihtsam oma tervisemuredele juba tuttavas keeles lahendusi leida,» ütles Pihl. «Oleme märganud, et Eestis elavad muukeelsed inimesed kasutavad meie platvormi esmatähtsate terviseküsimuste lahendamisel.»

Perearst Sergey Saadi rõhutab, et inglise keelt kõnelevate perearstide vastuvõtuajad on reeglina hõivatud. «Lisaks sellele öeldakse tervisekeskusega ühendust võtnud välismaalastele ära, eeldades, et neil ei ole õigust haigekassa rahastatud raviks. Helistajatele antakse eitav vastus nende muresid kuulamata, või vabandatakse end välja asjaoluga, et arstidel pole kohustust inglise keeles vastuvõttu läbi viia.»

Üle kuue aasta Eestis elanud Juan toob välja, et välismaalased ei kaalugi avalike tervisekeskuste poole pöördumist, kuna mitmed tööandjad on käed löönud erakliinikutega. «Mõned väiksemad ettevõtted teevad koostööd erakliinikutega, andes töötajatele võimaluse kasutada nende teenust nii tervisekontrolliks kui ka hädaolukorras. Taoliste kokkulepete puudumisel võib igasuguse arstiabi saamine residentide jaoks oluliselt keerulisem olla.»

Praeguses olukorras tuleb leida lahendus, mis säästaks riiklikult rahastatud perearstid ületundidest, kuid võimaldaks anda kiiret ja professionaalset arstiabi. Minudoc.ee panustab sellesse, pakkudes mitmes keeles pere- ja üldarsti teenust. Tegemist on virtuaalkliinikuga, mis pakub videokõne kaudu oma ala spetsialistide vastuvõttu. Vastuvõtud toimuvad iga päev kuni kella 22ni, kaasa arvatud nädalavahetustel ning riigipühadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles