Eestlased alahindavad vaikselt ligi hiiliva diabeedi riski

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda.
Veresuhkru kontrollimisega võib diabeedist sootuks pääseda. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Peaaegu kuu ajaga on tänu Eesti diabeediliidu ja Apotheka apteekide ühisele tööle üles leitud ligi sada potentsiaalselt eeldiabeeti põdevat inimest, kes polnud teadvustanud oma riski tõsiselt haigestuda. 

«Kutsume inimesi jätkuvalt üles apteegis oma veresuhkru taset määrama, et üles leida kõrgenenud veresuhkru tasemega inimesed enne, kui diabeet süveneb ja hakkab mõjutama elukvaliteeti,» sõnas Apotheka apteeker Kerli Valge.

Kampaania raames on apteegis veresuhkru taset veebruaris mõõtnud umbes 500 inimest, neist ligi sajal tuvastasid apteekrid diabeediriski, mistõttu soovitati neil edasiseks kontrolliks kindlasti arsti poole pöörduda.

«Testimisaktsiooni käigus ilmnes kahjuks selgelt, et inimeste teadlikkus veresuhkrust ning suhkruhaigusest on pigem madal. Alahinnatakse oma riski diabeeti haigestuda ega osata haigusega seostada sellele viitavaid tunnuseid nagu pidev väsimus, kaalumuutus, hägustunud nägemine, sage urineerimine või suukuivus,» tõdes apteeker.

Diabeediliidu presidendi Ulvi Tammer-Jäätese sõnul põevad Eestis paljud inimesed eeldiabeeti või II tüübi diabeeti veel ise seda teadmata, sest haigus on hiiliv ja annab endast märku alles siis kui tekivad juba tüsistused. «Seepärast on oluline, et veresuhkru taset mõõdaksid kõik need, kes on kas ülekaalulised, hädas kõrge vererõhuga, vererasvade ainevahetuse häirega või üle 40-aastased inimesed, kelle lähisugulaste seas on esinenud diabeeti või kel on endal olnud elu jooksul kõrgenenud veresuhkru näit.»

Veresuhkru taset saab veebruari lõpuni määrata tasuta 20 Apotheka apteegis. Registreeruda saab aadressil apotheka.ee, aga ka kohapeal või apteeki helistades. Veresuhkru taset saab apteekides määrata aastaringselt, kuid siis maksab see neli eurot, kliendikaardi omanikele kaks eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles