Teadlane avastas, kuidas D-vitamiini puudus kahjustab aju

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et kaltsium saaks organismis imenduda ja oma tööd teha, peab lapsele andma kindlasti D-vitamiini.
Selleks, et kaltsium saaks organismis imenduda ja oma tööd teha, peab lapsele andma kindlasti D-vitamiini. Foto: Murat Subatli / PantherMedia / Murat Subatli

Uues teadusuuringus selgus, et D-vitamiini puuduse tagajärjel laguneb mälukeskuse neuroneid toestav struktuur.

D-vitamiin on vajalik tugevate luude, immuunsüsteemi, veresoonkonna ja endokriinsüsteemi jaoks. Uuringud on näidanud, et ebapiisav D-vitamiini tase muudab nõrgemaks immuunsüsteemi, tõstab vererõhku ja mõjutab negatiivselt insuliini taset II tüübi diabeediga inimestel, vahendab Medical News Today.

Uued uurimused on keskendunud D-vitamiini ja aju tervise vahelisel seosele. Üks hiljutine uurimus leidis vähese D-vitamiini taseme mängivat olulist rolli skisofreenia tekkes. Hiirte peal läbi viidud katsed näitasid aga, et vitamiini nappus tõi kaasa ajukahjustuse ja langes nende võimekus lahendada kognitiivseid teste.

Samuti on madalama D-vitamiini tasemega inimeste puhul väiksem tõenäosus, et pärast südame seiskumist taastub nende ajutegevus.

Trends in Neurosciences ajakirjas avaldatud värske Queensland`i Ülikooli ajukeskuse uuring kaevub sügavamale. Töö peamine autor, professor Thomas Burne tõdeb, et D-vitamiini vaeguse ja halvenenud vaimse võimekuse seos on korduvalt kinnitust leidnud. Kuidas D-vitamiin mõjutab ajustruktuure ja funktsiooni, on aga seni jäänud kindlaks tegemata, nii et on olnud selgusetu, miks puudujääk põhjustab probleeme.

Mehhanismi kindlaks tegemiseks ei võimaldatud hiirtele 20 nädala vältel D-vitamiini tarbimist, mille järgselt võrreldi neid kontrollrühma närilistega. D-vitamiini puuduses olnud hiired ei suutnud sama hästi õppida uusi asju ja nende mälu vedas neid rohkem alt. Näriliste ajude skaneerimine näitas, et kärbunud olid perineuronaalsed võrgustikud hipokampuses – see ajupiirkond on peamine mälujälgede moodustumise koht.

Võrgustikud on nagu tellingud, moodustades toestava ja omavahel seotud struktuuri oluliste neuronite ümber, stabiliseerides ajurakkude omavahelise ühenduse.

D-vitamiini vaegusega kaasnes ka neuronite vaheliste ühenduste hulgaline vähenemine ja alles olevate puhul nende tugevuse nõrgenemine.

Avastatu põhjal järeldatakse, et D-vitamiini puudus muudab perineuronaalse võrgustiku haavatavamaks ensüümide lagundavale mõjule.

«Kui hipokampuses kaotavad neuronid toetavad võrgustikud, on neil raskusi omavahelise ühenduse hoidmisega, mis lõpuks viibki kognitiivsete funktsioonide alanemiseni,» seletab Burne.

Vaimse võimekuse säilitamiseks on seega oluline jälgida, et tarbiksid piisavalt D-vitamiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles