Kasuta sõeluuringu võimalust - algstaadiumis emakakaelavähk ei näita sümptomeidki

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks emakakaelavähi sümptomeid võib olla pidev valu alaseljas.
Üks emakakaelavähi sümptomeid võib olla pidev valu alaseljas. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Varases staadiumis avastatud emakakaelavähk on täiesti ravitav haigus, mistõttu on äärmiselt oluline regulaarselt osaleda emakakaelavähi sõeluuringul.

Igal aastal saab Eestis hirmutava emakakaelavähi diagnoosi pea 200 naist, edastas Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK). Kuigi meditsiin areneb ja ravivõimalused aina paranevad, saab haigus ometigi igal aastal võitu ligi 70 naisest. Haigestumuse risk on kõrgem 40.-50. eluaastates naistel, kuid päris kaitstud pole ka nooremad.

Algstaadiumis emakakaelavähk ja eriti vähieelne seisund – düsplaasia – on enamasti sümptomiteta. Seega ei ole paremat strateegiat haiguse ennetamiseks kui usin sõeluuringutel osalemine.

Loe veel: 5 varast märki, mis aitavad tabada «vaikset tapjat» emakakaelavähki

Kellele on uuringud mõeldud?

Emakakaelavähki võivad haigestuda ka noored naised ja pärilikkus ei mängi siin rolli. Haiguse suurimaks tekkepõhjuseks peetakse inimese papilloomiviirust (HPV), mis levib peamiselt seksuaalsel teel ja mida diagnoositakse PAP-testiga.

Emakakaelavähi sõeluuringutele kutsutakse 30-55-aastaseid ravikindlustatud naisi iga viie aasta järel. 2019. aastal on sõeluuringule oodatud naised sünniaastatega 1964, 1969, 1974, 1979, 1984 ja 1989 – neile saadab haigekassa nimelised kutsed. Uuringul osalemiseks ei pea aga tingimata kutset ära ootama, uuringule võib registreeruda iseseisvalt juba täna. 

PAP-testi tegemine on valutu ning tavapärase günekoloogilise läbivaatuse osa. Analüüsi andmine võtab aega maksimaalselt 15 minutit ja järjekorrad uuringule on väga lühikesed.

Kuidas uuringutele tulla?

Uuringule on vajalik eelnev registreerumine. ITK-s saab seda teha Tõnismäe, Ravi ja Magdaleena üksuse registratuuris kohapeal või helistades telefonil 666 1900. Uuringuid viiakse läbi naistekliinikus (Ravi tn 18) ning Tõnismäe üksuse (Hariduse 6) naistenõuandlas.

Muutuste korral analüüsi vastuses võetakse patsiendiga ühendust telefoni teel ning pakutakse võimalust tulla naistearsti vastuvõtule, et saada selgitusi leitu kohta, testida vajadusel suguhaiguste ja HPV suhtes ning teha lisauuringuid. Kui leitakse emakakaela või muu günekoloogiline halvaloomuline kasvaja, saab ITK-s teostada kõiki vajalikke uuringuid kasvaja suuruse ja leviku hindamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles