Kõige efektiivsem asi, mida peaksid haigestudes kohe tegema

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni on haigusest nõrgale kehale parim ravim.
Uni on haigusest nõrgale kehale parim ravim. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kui tunned, et kurgus kipitab ja ninalõõrid on umbes, siis mida teed – kas võtad suure annuse C-vitamiini, sööd mett ja küüslauku või manustad kohe ravimit? Ilmneb, et immuunsüsteemi heaolu nimel võiksid hoopis minna otsejoones voodisse.

Meditsiiniajakirjas The Journal of Experimental Medicine avaldati uuring, kus kümne inimese peal katsetati une mõju immuunsüsteemile, kirjutab Reader’s Digest. Esimesena hoiti poolt gruppi üleval öösel, mil teised magasid, kahe nädala pärast osalejate rollid vahetusid. Mõlemal korral võeti osalejatelt vereproov ning analüüsiti nende immuunsüsteemi T-rakke. Tsütotoksilised T-rakud on nimelt organismi immunoloogiline kaitse viiruste ja muude haigusetekitajate vastu.

Teadlased leidsid vereproove analüüsides, et uni võimaldab infektsioonidega võitlevatel T-rakkudel märksa paremini oma ülesandeid täita. Puuduliku une puhul hakkasid aga kehas toimivad hormoonid (adrenaliin, noradrenaliin) T-rakkude tööd takistama. Kui osaleja sai aga hästi magada, siis adrenaliini ning prostaglandiini tase langes ning T-rakud püsisid samas aktiivse ja valvsana.

«Tulemused näitavad, et unel on potentsiaali T-rakkude efektiivsust suurendada, mis on eriti oluline seisundite puhul, mida unehäired või kehv uni süvendavad – depressioon, krooniline stress jm,» selgitas Saksamaa Tübingeni Ülikooli professor Luciana Besedovsky. Seega kui tunned, et hakkad haigestuma või stress võtab võimust, on parim variant võtta aeg maha ning üritada lihtsalt magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles