Populaarne dieedireegel, mida võid nüüdsest süümepiinadeta rikkuda

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusöök peab sisaldama valguallikat, näiteks muna.
Hommikusöök peab sisaldama valguallikat, näiteks muna. Foto: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Üks sagedaseid soovitusi dieedipidajatele on süüa tingimata hommikusööki. Uus uuring heidab aga valgust asjaolule, et kaalunumbri muutumises hommikusöök olulist rolli ei mängi.

Meditsiiniajakirjas British Medical Journal avaldati uuring, kus selgus, et hommikusöögi söömisel ei ole erilist mõju kaalukaotusele, edastab Reader’s Digest. Austraalia Melbourne’i Monash Ülikooli teadlased võtsid analüüsimiseks 13 seniavaldatud kontrollitud uuringut, mis on läbi viidud viimase 28 aasta jooksul. Seitse uuringut keskendusid hommikusöögi mõjule kehakaalu muutusel ning kümme vaatlesid toidukorra mõju päevasele energiatarbimisele.

Toitumisekspertide sõnutsi on hommikusöögi vahelejätmine halb, sest siis tunneb inimene end päeva vältel näljasemana ning sööb suurema tõenäosusega üle. Uue kokkuvõtliku uuringu esimene leid oli aga vastupidine – inimesed ei tundnud hommikusööki mitte süües hundinälga ega kippunud ka üle sööma. Teine oluline avastus oli see, et hommikusöögi söömine ei enneta päeva vältel ülesöömist. Need, kes hommikusöögi tüüpiliselt vahele jätsid, kaalusid pigem keskmiselt isegi pool kilo vähem kui need, kes alati hommikul sõid.

Seega pakuvad autorid välja, et kaalukaotuse eesmärgil hommikusöögi söömine ei ole faktor, mis tagaks kaalu alanemise. Pigem tasub kasutusele võtta muud nipid ning keskenduda tasakaalustatud toitumisele. Need, kes ei armasta hommikul süüa, ent tunnevad end siiski hästi ning on sellega harjunud, võivad nüüd samuti kergemalt hingata.

Loe veel: Üheksa kaalulangetuse nippi, mis on tavaliste inimeste peal töötanud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles