Noored ameeriklased on hakanud aina enam haigestuma nendesse vähkkasvajatesse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna ülekaalulisus on nende vähitüüpide üks peamisi põhjuseid, aitab haigust ennetada kehakaalu jälgimine.
Kuna ülekaalulisus on nende vähitüüpide üks peamisi põhjuseid, aitab haigust ennetada kehakaalu jälgimine. Foto: Clara Molden / PA Wire/PA Images

Vähk on üks kardetumaid haigusi, mis võib tabada pigem vanemaealisi. Hiljutine uuring leidis aga, millist tüüpi vähkkasvajad on just noortel inimestel rohkem esinema hakanud.

Ajakirjas Lancet Public Health avaldatud uuringus analüüsiti Ameerika vähiliidu viimase 20 aasta andmeid vähidiagnooside kohta. Vaadeldi 25–84-aastaseid inimesi ning leiti, et üllatavalt oli kasvanud ülekaalulisusega seotud vähkkasvajatesse haigestumine 25–49 aastaste seas, vahendab portaal Health

12 ülekaalulisusega seonduvast vähitüübist oli noorte ameeriklaste seas kasvanud enim kuue vähkkasvaja diagnoosimine. Need olid soolevähk,  emakakaelavähk, sapipõie-, neeru-, kõhunäärme- ja hulgimüeloomi ehk plasmarakkude vähk. Need on vähitüübid, mis tulevad välja enamasti 60.–70. eluaastates.

25–29-aastastel oli enim kasvanud haigestumine neeruvähki, mille diagnoosimine oli keskmiselt kasvanud 6,23 protsenti. Samuti 30–34-aastased inimesed, kellel oli kõige enam kasvanud hulgimüeloomi haigestumine, mis kasvas 2,21 protsenti aastas. Noortel täiskasvanutel oli näha ka rohkem haigestumist seedetrakti vähki ja leukeemiasse, mida ülekaalulisusega ei seostata. Kuigi uuring ei keskendunud spetsiifilistele põhjustele, pakuti välja, et sellised trendid võivad tulla ameeriklaste aina kasvavast ülekaalulisusest.     

Teine uuring leidis, et liigne kehakaal võib tekitada kuni 60 protsenti emakakaelavähkidest, 36 protsenti sapipõievähkidest, 33 protsenti neeruvähkidest, 17 protsenti pankrease vähkidest ja 11 protsenti hulgimüeloomi juhtumitest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles