Plekid hammastel võivad viidata seedimisega seotud haigusele

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valged plekid hammastel.
Valged plekid hammastel. Foto: Shutterstock

Suu seisukorrast saab tervise kohta nii mõndagi teada. Näiteks on leitud seoseid igemehaiguste ja Alzheimeri tõve vahel, värske avastus on aga see, et plekid hammastel võivad olla üks tsöliaakia sümptomitest.

Tsöliaakia on autoimmuunne haigus, mille puhul hakkab gluteeni söömisel inimese immuunsüsteem ründama iseenda kudesid, põhjustades kahjustusi soolestikus, kirjutab Reader’s Digest. Hinnanguliselt mõjutab see haigus üht kuni kaht protsenti maailma elanikkonnast. Immuunreaktsiooni tekitab tsöliaakia all kannatajatele nii nisu, rukki kui ka odra söömine, sealjuures piisab juba minimaalsest kokkupuutest. Kuna haigus mõjub halvasti seedetraktile, võib see hakata häirima ka organismi võimet omastada olulisi toitaineid, sealhulgas kaltsiumi. Kaltsiumipuudus omakorda võib põhjustada hambaemaili hüpoplaasiat, mis väljendubki valgete, kollaste või pruunikate laikude moodustumisel hammastele.

Chicago Ülikooli gastroenteroloogia professor Hilary Jericho sõnul näeb sellist nähtust kuni pooltel uutel tsöliaakiapatsientidel, samas kui muidu esineb hammaste hüpoplaasiat vaid umbes kuuel protsendil kogu elanikkonnast. Eksperdid ei ole seni ühesel seisukohal selles, miks hambad plekiliseks muutuvad, kuid üheks põhjuseks peetakse just seda, et keha ei suuda omastada tervete hammaste jaoks hädavajalikku kaltsiumi.

USA diabeedi, seede- ja neeruhaiguste instituudi andmeil on just visiit hambaarsti, mitte gastroenteroloogi juurde esimene samm, kuidas osa inimesi enda tsöliaakia diagnoosini jõuab. Sealjuures avalduvad kollakasvalged laigud hammastel eelkõige tsöliaakiaga lastel, sest nende kasvueas mõjutab toitainepuudus hambaemaili märksa kiiremini. Siiski võib sama pilt vastu vaadata ka täiskasvanu suust.

Jericho märkis, et plekilise hamba ning tsöliaakia vahele ei saa kohe automaatselt võrdusmärki tõmmata. Tsöliaakia esinedes võib aga enamik hambaid muutuda plekiliseks ning need laigud on siis sümmeetrilised. Lisaks kõhuhädadele ja seedeprobleemidele võivad sümptomiteks olla veel suukuivus, tulipunane keel ning tihti tekkivad suuhaavandid. Jericho sõnul võib laste puhul esineda veel kahvatu jume ning pidurdunud kasv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles