See tegevus võib vererõhu alandamisele olla kasulikum kui ravimgi

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalutamine tugevdab immuunsüsteemi.
Jalutamine tugevdab immuunsüsteemi. Foto: Igor Sokolov / PantherMedia / Scanpix

Värskest uuringust selgub, et pool tundi igahommikust liikumist võib vererõhu alandamisel olla mõnikord sama tõhus kui tablett.

Michael Wheeler Perthis asuvast Lääne-Austraalia Ülikoolist ja tema kolleegid tegid katseid kümnete vabatahtlikega – 35 naise ja 32 mehega vanuses 55 kuni 80 eluaastat, kirjutab ERR.

Katseisikud pandi järgima mitmesuguseid liikumis- ja paigalolekurežiime: näiteks tuli mõnel neist mõnikord lihtsalt kaheksa tundi paigal istuda; või näiteks üks tund istuda, seejärel pool tundi mõõdukas tempos jalutada ja siis jälle 6,5 tundi istuda; või jällegi tund istuda, pool tundi jalutada ja kuus ja pool tundi uuesti istuda, kuid nüüd lisaks ka iga poole tunni järel kolm minutit jalutada.

Jalutamist sisaldanud režiim võttis vererõhku alla nii meestel kui ka naistel. Kolmeminutilised lisajalutuskäigud võtsid naistel vererõhku veel rohkem alla, meestel aga mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles