Veel üks põhjus, miks musklit kasvatada: lihasmass võib päästa elu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihasmassi säilitamine ja kasvatamine tagab immuunsüsteemi normaalse toimimise.
Lihasmassi säilitamine ja kasvatamine tagab immuunsüsteemi normaalse toimimise. Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Diego Cervo

Juba Vanas-Kreekas peeti vormitud keha füüsilise täiuslikkuse võrdkujuks. Jaapani uurijad leidsid, et suurem lihasmass ei anna vaid kaunist välimust, vaid võib olla ka otsene elupäästja.

Ajakirjas Scientific Reports avaldati Jaapani Osaka ülikooli uuring, kus leiti, et sarkopeenia ehk lihasmassi kaotus seostub oluliselt kehvema vastuvõtlikkusega kopsuvähi ravile, vahendab Medical Express

Täpsemalt oli tegemist mitteväikerakk kopsuvähi raviga ehk PD-1 inhibiitoritega, mis on paljulubav uus vähiravi tüüp. Sellega ravitakse paljusid eri tüüpi vähkkasvajaid, sealhulgas ka mitteväikerakk kopsuvähki, mis moodustab 80 protsenti kõigist kopsuvähi juhtumitest. Ravimid töötavad patsiendi enda immuunsüsteemiga, suurendades selle võimet vähirakkudega võidelda. Nende mõju sõltub aga suuresti peremeesorganismi immuunsüsteemi toimimisest. Vaid osale patsientidest tähendab ravi pikaajalist haigusvaba eluiga ning Osaka ülikooli teadlased tahtsidki just seda probleemi oma uuringuga välja tuua. 

Sarkopeenia on tuntud riskifaktor, mida seostatakse halbade tulemustega vähiravis, seletas uuringu autor Takayuki Shiroyama. Kuna lihasmassi kahanemine seostub kehvema immuunvastusega, tahtsid teadlased uurida, kuidas see PD-1 inhibiitorravi toimet kopsuvähi patsientidel mõjutab. Selleks uurisid teadlased 42 sellise patsiendi ravitulemusi. Leiti, et ravi sarkopeeniaga alustanud patsientidele mõjus ravi väiksemal määral. Kui 38,1 protsendil ilma sarkopeeniata patsientidel taandus haigus ühe aastaga, siis vaid 10,1 protsendil sarkopeeniaga ravi alustanud inimestel ei olnud aasta pärast kasvaja edasilevikut näha. Seega järeldavad teadlased, et inimese algne lihasmassi hulk võib ennustada PD-1 inhibiitorravi toimivust.  

Lihasmassi kadu on kaugelearenenud vähipatsientide puhul levinud. Mitmete uute ravimitega on võimalik skeletilihaseid kasvatada ning tehes seda enne ravi algust, võib see pikaajalist ravitulemust parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles