Xanax võib apteekidest ajutiselt otsa lõppeda

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Eesti ravimiameti teatel võib hetkel olla raskusi kesnärvisüsteemi rahusti Xanaxi ning veretrombe lõhustava Clexane'i süstelahuse leidmisega apteekidest.

Müügiloa hoidja Pfizer Europe MA EEIG esindaja teatas ravimiametile järgmiste ravimite tarneraskustest:

  • Xanax XR 0,5 mg toimeainet prolongeeritult vabastavad tabletid (toimeaine alprasolaam). Tarneraskus kestab eeldatavasti märtsi keskpaigani 2019. Saadaval on sama toimeaine sisaldusega lühitoimelised ravimid.
  • Xanax 0,5 mg tabletid N100 (toimeaine alprasolaam). Tarneraskus kestab eeldatavasti märtsi keskpaigani. Saadaval on pakend suurusega N30 ning sama toimeaine sisaldusega teiste tootjate ravimid.
  • Xanax 0,25 mg tabletid N30 (toimeaine alprasolaam). Tarneraskus kestab eeldatavasti märtsi keskpaigani. Teised sama toimeaine sisaldusega ravimid on saadaval.

Alprasolaami kasutatakse ärevusseisundite, sealhulgas depressiooniga kaasneva ärevuse lühiajaliseks raviks, samuti paanikahäirete raviks.  

Lisaks teatas müügiloa hoidja Sanofi-Aventis Estonia ravimiametile, et tarneraskustes on hetkel ka Clexane'i 6000 RÜ/0,6 ml ja 8000 RÜ/0,8 ml süstelahused (toimeaine naatriumenoksapariin). Esimese tarneraskus kestab eeldatavasti märtsi, teise oma aprilli lõpuni. Clexane'i süstelahus takistab trombide teket veres või peatab olemasolevate trombide suurenemise ja aitab neid lõhustada.

Teised Clexane'i tugevused ning sama toimeaine sisaldusega ravim teiselt tootjalt on saadaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles