Surnud sõjaväelase vanemad taotlesid kohtult luba poja sperma eemaldamiseks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On veel lahtine, kas surnud kadeti vanematel saab olema õigus poja spermat säilitada ja kasutada.
On veel lahtine, kas surnud kadeti vanematel saab olema õigus poja spermat säilitada ja kasutada. Foto: Eugene Zabugin / PantherMedia / Eugene Zabugin

USA sõjaväeakadeemia West Pointi kadett sai 23. veebruaril suusamäel juhtunud õnnetuses eluohtlikke vigastusi. 21-aastane toimetati haiglasse, kus selgus, et ta selgroog on murdunud ning kolm päeva hiljem kuulutati välja ajusurm ehk ajutegevuse pöördumatu lakkamine. Vanemad soovisid aisa poja sperma säilitada.

Peter Zhu vanemad esitasid eelmisel reedel kohtule taotluse, kus palusid luba poja sperma eemaldamiseks, vahendab CNN. Nad kirjutasid, et poeg soovis elada rantšos ja kasvatada seal järelkasvu. Ema ja isa rõhutasid, et see on nende ainus võimalus jätkata poja pärandit. «Peter oli meie elu armastus. Ta tõi meile rõõmu ja lasi uhkust tunda rohkem kui sõnad saavad edasi anda,» seisis paberil.

Zhu oli organidoonor ja tema keha hoiti reedese elundite eemaldamiseni kunstlikult elus. Sestap toimiti kiiresti ja juba kaks tundi pärast taotluse esitamist andis New Yorgi ülemkohtu kohtunik loa tema sperma eemaldamiseks.

Anti luba spermat säilitada spermapangas, kuni kohus teeb asja osas lõpliku otsuse. Sperma kasutamiseks pole veel rohelist tuld antud. Reproduktiivse Meditsiini eetikakomitee peab probleemiks, et hukkunud kadetil polnud naist, kellega järglaste saamine oleks olnud loomulik, samuti ei laekunud noormehelt sooviavaldust, kuidas peaks surmajärgselt tema spermaga toimima. Vanemaid ei peeta reproduktiivsete otsuste tegijateks.

Järgmine kohtuistung toimub 21. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles