Teadlased avastasid, kuidas suuhügieen on seotud soolevähi arenguga

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaid lagundab bakter teeb hävitustööd ka soolestikus.
Hambaid lagundab bakter teeb hävitustööd ka soolestikus. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Teadlased tuvastasid molekulaarse mehhanismi, mille kaudu suuõõnes pesitsevad bakterid kiirendavad soolevähi arengut.

Uuringud on näidanud, et kolmandikul kolorektaalse ehk käärsooles või pärasooles tekkinud vähiga inimestest vohab suus ka bakter Fusobacterium nucleatum. Nende vähk on tavaliselt olnud ka agressiivsem, aga praeguseni pole olnud selge, miks see nii on, vahendab Medical News Today.

Teadusajakirjas EMBO Reports avaldatud uuring heidab valgust, kuidas mikroorganismid ajendavad vähirakkude, aga mitte tavarakkude kasvu. Sestap kasvab osal juhtudel kolorektaalne vähk oluliselt kiiremini.

Ameerika Vähiühingu andmeil saab USAs üks 22 mehest ja üks 24 naisest elu jooksul kolerektaalse vähi diagnoosi.

Enamik vähijuhtumitest saavad alguse polüüpide pahaloomuliseks muutumisest. Polüübid on käär- ja pärasoolt palistava koe väikesed kasvud, mis enamasti tekivad soolde libestusainet eritavatest näärmetest. Polüübid kasvavad tavaliselt väga aeglaselt, aastakümneid, ja vähem kui 10 protsenti nendest muutub tervisele ohtlikuks.

Teadlased on juba ammu teadnud, et ebanormaalsed rakud, mis viivad kolorektaalse vähi arenguni, tekivad aegamööda kumuleeruvate geneetiliste mutatsioonide tõttu.

Hiljuti leiti aga, et hammaste lagunemises rolli mängiv F. nucleatum omab samuti ülimalt olulist osa kolorektaalse vähi arengus.

Professor Yiping W. Han ja kolleegid avastasid, et F. nucleatum toodab molekuli nimega FadA adhesiin, mis vallandab käärsooles molekulaarsete protsesside ahela, mida teadlased on eelnevalt seostanud mitmete vähiliikide tekkega.

Ohtlikul molekulil on kasvu kiirendav mõju juba eelnevalt tekkinud vähirakkudele, see ei kiirenda aga tavarakkude paljunemist.

Miks sel on mõju ainult vähirakkudele? Uurides käärsoole rakke, mis olid vähist priid, selgus, et need ei tootnud valku anneksiin A1. Järgnevad testid hiirtega näitasid, et selle valgu blokeerimine takistas F. nucleatum bakteril kinnitumast vähirakkudele, mis peatas nende kiire kasvu.

Teine testide sari tõendas, et kõnealune bakter stimuleerib vähirakke tootma rohkem valku anneksiin A1, mis omakorda toimis nagu suhkur kärbestele, tõmmates ligi rohkem F. nucleatum baktereid.

Geneetilised mutatsioonid on esmaste vähirakkude tekke põhjustaja, ent suubakterite poolt vahendatav on kasvuspurt.

Nii et ära unusta hambaid pesta – soolestiku ja hea tervise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles