Neiul algas 15-aastaselt menopaus ja ta ei saa kunagi lapsi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neiu kesk kuumahoogu.
Neiu kesk kuumahoogu. Foto: Kuvatõmmis videost

«Olen nii punane. Ja ma higistan. Issand jumal küll, isegi mu käed on punased ja samuti dekoltee,» ahhetas kesk kuumahoogu varase menopausi diagnoosiga Annabelle.

Menstruatsioonid lõppesid järsku ja tütarlast tabas päevas ligi 30 kuumahoogu, vahendab BBC. «Olin loodusteaduste tunnist ja läksin näost punaseks. Mu õpetaja kommenteeris, et temaga juhtub see ka, kuna tal on menopaus,» meenutab Annabelle. Koheselt mõtles neiu, et see võib olla ka tema hädade põhjus.

Arstid diagnoosisidki neiul varase menopausi. Ta munasarjad olid lõpetanud toimimise. Nende puuduva panuse tõttu keha toimimisse peab neiu võtma päevas asenduseks ühe östrogeenitableti. Need toimivad nagu pausinupp. Kui ta unustab tableti võtmata, tulevad kuumahood kohe oma higises hiilguses tagasi.

«Kui mulle öeldi, et ma ei saa lapsi... Ma ei tea, mida sellest mõelda, sest ilmselgelt on elus veel nii palju otsuseid, mida ma pole teinud. Et ma ei saa lapsi, mõjus mu emale rängemalt,» sõnab ta.

Annabelle tõdeb, et küllap vanemaks saades settib see teadmine ka temasse teisel moel ja ta ei välista, et võib kunagi tunda suurt kahjutunnet.

«Alati on keegi, kel on minust palju hullemini, see aitas mul olukorraga kohaneda. Ma ei tahtnud lihtsalt istuda ja ennast haletseda,» säilitab ta positiivsuse.

Varase menopausi diagnoosi saab üks alla 20-aastane naine 10 000-st.

Menopausi loetakse varaseks, kui see algab enne 45. eluaastat. Selle põhjus võib olla geneetiline, aga rolli võivad mängida ka mõni autoimmuun- või kromosoomhaigus, viirused nagu tuberkuloos, malaari ja mumps, samuti vähiravi, vahendab NHS.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles