Suuvee kasutamine võib tekitada ootamatu terviseriski

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuvees sisalduv antiseptiline ühend hävitab head bakterid, mis aitavad säilitada normaalset vererõhku.
Suuvees sisalduv antiseptiline ühend hävitab head bakterid, mis aitavad säilitada normaalset vererõhku. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Vastse uuringu tulemused, mis avaldati teadusajakirjas Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, näitavad, et antiseptiline suuvees kasutatav ühend hävitab suus elavad «sõbralikud bakterid», mis aitavad säilitada normaalset vererõhku.

On teada, et soolestikus elavad bakterid mõjutavad tervist, aga vähem on räägitud suubakterite seosest erinevate terviseprobleemidega. Erinevaid igemehaigusi uurides on leitud seos Alzheimeri tõve, südame-veresoonkonna ja hingamisteede probleemidega. Hiljutine vähiuuring andis tõendust, et ühe suus elava bakteriliigi vohamine paneb kiiremini kasvama kolorektaalse vähi.

Need uuringud keskendusid mikroobidele, mis põhjustavad haigusi. Suus leidub aga ka «sõbralikke baktereid», mis on tugeva tervise säilitamiseks olulised, vahendab Medical News Today. Nende tasakaalu häirimine aitab teadaolevalt kaasa põletikulise soole, Alzheimeri tõve, artriidi, ülekaalu, ateroskleroosi ja diabeedi tekkimisele.

Uus uuring juhib tähelepanu sellele, et tasakaalustatud suu mikrobioom aitab säilitada head kardiovaskulaarset tervist, abistades nitraatide muundamisel lämmastikoksiidiks (NO) - signaalimolekuliks, mis aitab säilitada normaalse vererõhu. Murettekitav on aga, nagu värskes avastuses selgus, et suuvees sisalduv antiseptiline aine kloroheksidiin hävitab lämmastikoksiidi tekitavaid baktereid ja see omakorda tõstab süstoolset vererõhku.

Nädala jooksul kloroheksidiini kaks korda päevas kasutanud inimestelt võeti sülje- ja keelekatu proovid, samuti mõõdeti nende vererõhku uuringu alguses, seitsmendal, 10. ja 14. päeval. Pärast nädalat suuvee kasutamist naasid osalised oma tavapäraste hambapesu harjumuste juude.

Suuvee kasutamine korda päevas oli seotud olulise süstoolse vererõhu tõusuga ja see alanes uuesti siis, kui suus tõusis taas nitraate muundavate «heade bakterite» tase.

Hammaste pesemine on endiselt oluline osa heast tervisekäitumisest, ära lihtsalt suuveega liialda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles