Muutus toitumises, mis vähendab surmariski kümnendiku võrra

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringus nähti suurimat kasu just kvaliteetsel taimsel toidul: puu- ja juurviljadel, pähklitel ja kaunviljadel.
Uuringus nähti suurimat kasu just kvaliteetsel taimsel toidul: puu- ja juurviljadel, pähklitel ja kaunviljadel. Foto: Mykola Lunov / PantherMedia / Mykola Lunov

Teadlased leidsid, et taimse toidu osakaalu suurendamine toidus vähendab surmariski kümnendiku võrra, olenemata millal muutus tehti. 

Harvardi T. H. Chani rahvatervise ülikooli teadlased jälgisid 12 aasta jooksul peaaegu 75 000 inimest ning vaatasid, kui suur osakaal nende toidus oli taimsel söögil. Tuli välja, et olenemata millal alustada, vähendab kvaliteetse taimse toidu tarbimine surmariski 10 protsenti, vahendab Mind Body Green

Põhiline rõhk oligi uurijate sõnul just kõrgel kvaliteedil ning kuigi friikartulid või karastusjoogid lähevad taimse toidu alla, siis pole toitainevaesest taimsest toidust pikemas plaanis tervisele kasu. Teadlased leidsid ühtlasi, et need, kes pidevalt madala kvaliteediga taimseid toite sõid suurendasid oma surmariski 11 protsenti.

Uuring on lootustandev, sest järeldas, et ükskõik millal tervislike valikuid tegema hakatakse, on võimalik sellest siiski kasu saada. Uuringus osutusid eriti olulisteks komponentideks juurviljad, puuviljad, pähklid ja töötlemata teraviljad. Teadlased võtsid arvesse ka muid faktoreid, sealhulgas geneetikat, rassi ja kehakaalu ning nägid, et tulemused jäid endiselt samaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles