Rohelises tees ja porgandites sisalduvad antioksüdandid kaitsevad aju

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringus ajule kasulikku mõju näidanud antioksüdanti leidub rohelises tees.
Uuringus ajule kasulikku mõju näidanud antioksüdanti leidub rohelises tees. Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Cseh Ioan

Rohelises tees ja porgandites sisalduvad koostisained vähendasid hiirtega tehtud uuringus Alzheimeri tõve haigusnähte. 

Uurijate sõnul taastus geneetiliselt Alzheimeri tõvesse haigestuma pandud hiirte mälu ja ruumitaju oskused ning nad said labürindikatsega sama hästi hakkama kui terved hiired, vahendab Daily Mail

Lõuna California ülikooli uurijad nentisid, et tulemusi ei pruugi saada üle kanda inimestele. Siiski võivad leiud aidata välja töötada viise, kuidas saaks taimsete toidulisanditega dementsust ennetada ja haiguse kulgu aeglustada. Hetkel Alzheimeri tõvele ravi ole ning haigusega kaasnevad käitumuslike ja füüsiliste võimete vähenemine ning taju nõrgenemine.

Uuringus vaadeldi kahte koostisosa, EGCG, mida leidub rohelises tees ja foolhapet, mida sisaldub porgandites, kaerahelvestes ja tomatites. Antioksüdant EGCG takistab vabade radikaalide moodustumist, vähendab keha rakkude ja molekulide kahjustumist. Varasemad uuringud on näidanud, et EGCG kaitseb uusi tekkivaid ajurakke, parandab taju ja suurendab erksust. Foolhape on antioksüdant, mis hoiab nahka, leevendab päikesepõletust ja kortse.

Uurijad jagasid Alzheimeriga hiired nelja gruppi ja lisasid nende hulka terved hiired. Hiirte toitu rikastati kas EGCG ja foolhappega, ainult ühega neist või platseeboga. Närilistele tehti neuropsühholoogilisi teste ja mõõtmisi ning hinnati nende probleemilahendusoskust, mälu ja ruumitaju nii enne kui pärast eridieeti. Uurijad tõid välja ühe testi, kus hiired pidid leidma väljapääsu Y-kujulisest labürindist. Kolme kuu pärast said Alzheimeri sümptomitega hiired, kes said kahte antioksüdanti kombineerituna, sama häid tulemusi kui terved hiired.

Antioksüdandid paistsid takistavat amüloid beetavalkudel ajju sisenemast ja neuroneid lämmatamast, mis viib mälukaotuse ja segadusseisundini. Antioksüdandid näisid vähendavat ka põletikku ja oksüdatiivset stressi ajus, mis on samuti Alzheimeri tõve riskifaktorid. Uuringu autorid julgustavad kasulikke muutusi oma toitumises kohe tegema, kuid on ka võimalik, et uuringu leiud leiavad ühel hetkel kasutust ravimi näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles