Aeg-ajalt paastu «imiteerimine» võib parandada seedimist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringus osalejad sõid viis päeva keskmiselt poole päevasest kalorihulgast.
Uuringus osalejad sõid viis päeva keskmiselt poole päevasest kalorihulgast. Foto: Ildi Papp / PantherMedia / Ildi Papp

Paastumisega sarnanev dieet näitas hiirtega tehtud uuringus Crohni tõve ja koliidi taandumist ning kliinilises katses inimestel põletiku vähenemist.

USA uurijad Lõuna-Carolina ülikoolist tõestasid, et madala kalorsusega dieet, mis imiteerib paastumist võib parandada häiritud soolestiku tööd. Ajakirjas Cell Reports avaldatud uuring näitas, et perioodiliselt sellise dieedi järgimine vähendas inimeste soolestikus põletikunäitajaid, vahendab Science Daily

Tulemused näitasid, et paastumist imiteeriv dieet vähendas põletikku soolestikus ja suurendas soolestiku tüvirakkude arvu soodustades kasulike soolebakterite kasvu. Hiirtega tehtud katsetes leiti, et dieet pani põletikulise soolehaiguse taanduma. Uuringu autor Valter Longo soovis kombineerida tervisliku toitumise ja paastumise. «Kuigi teame, et kasulik on süüa iga päev palju puu- ja juurvilju, pähkleid ja oliiviõli, siis aina rohkem uuringuid näitab, et paastumine vähendab põletikku, uuendab rakke ja aeglustab vananemist,» rääkis Longo. Kombineerides need uurimisvaldkonnad, kasutasid teadlased dieeti, mida nad nimetasid paastumise imiteerimiseks. Longo sõnul mõjub üldiselt ebatervisliku toitumisega inimeste aeg-ajalt madala kalorsusega taimsele dieedile minek nagu paastumine. Uurijad tegid kliinilise katse, kus osalejad tarbisid viie päeva jooksul 750–1100 kilokalorit päevas, peale mida oli näha paljude eluohtlike haigusnähtude vähenemist.

Taoline paastumist imiteeriv toitumine on turvalisem variant veepaastule, mida on keeruline teha ja mis võib olla ohtlik. Longo sõnul jõuti järeldusele, et dieedi koostisosadel oli omaette kasulik mõju mikrobioomile, mis paastumise kasulikku mõju veelgi suurendas. Kui paastumine soodustab keha paranemist, siis toit on see, mis annab võimaluse uusi rakke ja kudesid ehitada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles