Valulik sümptom, mis võib anda märku D-vitamiini vaegusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobrist aprillini on soovitatav meie laiuskraadil D-vitamiini toidulisandit võtta.
Oktoobrist aprillini on soovitatav meie laiuskraadil D-vitamiini toidulisandit võtta. Foto: Murat Subatli / PantherMedia / Murat Subatli

D-vitamiini puudus annab endast märku väsimuse, valude ja päevase unisusega ning üks võimalikest ohumärkidest on alaseljavalu.

D-vitamiini vaegus on eriti levinud talve- ja varastel kevadkuudel, kui päevavalgust on vähe ning loomulikul teel päikesevalgusest on võimatu piisavalt D-vitamiini saada. Lisaks väsimusele ja unisusele võib vitamiini vaegus tekitada alaseljavalu, vahendab Express

D-vitamiin on üldise hea tervise jaoks väga oluline, sest aitab lihaseid, luid ja hambaid tervena hoida. Seda vitamiini on vaja kaltsiumi ja fosfaatide regulatsiooniks kehas. D-vitamiini puudus võib viis tõsiste kõrvalnähtudeni, sealhulgas tekitada luuhaigusi osteoporoosi, osteomalaatsiat ja rahhiiti. D-vitamiini vaeguse tõttu on veres vähem kaltsiumit. Mineraali on vaja luude ning sealhulgas selgroo tugevdamiseks.

Päikesevitamiini vaegusega inimesed kannatavad peaaegu kaks korda tihedamini luuvalu jalgades, roietes või liigestes. Samuti annavad vaegusest märku väsimus ja raskesti paranevad haavad, sest D-vitamiini on oluline uue naha tekkimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles