Eetiline prohmakas? Arst teatas patsiendile videoroboti vahendusel, et too on suremas

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roboti kaudu edastati prognoos.
Roboti kaudu edastati prognoos. Foto: Kuvatõmmis videost

Annalisia Wilharm istus vanaisa voodiserval intensiivravipalatis, kui tuppa vuras videoekraaniga varustatud robot. Selle vahendusel ilmus raviarst, edastades sünge prognoosi reaalajas mängiva videolingi kaudu. 78-aastane Ernest Quintana suri järgmisel päeval.

«Arvan, et neil oleks pidanud olema rohkem väärikust ja kohtlema teda paremini,» pahandab Wilharm. «Mitte ükski lapselaps ega pereliige ei peaks kogema seda, mida mina koos temaga,» ütleb ta CNNile.

Wilharm tõdeb, et pere oli teadlik vanaisa peatsest lahkumisest, aga neid vihastab, kuidas California haiglas olukorda suhtuti ja uudis edastati.

«Mul oli tema pärast hirm ja olin nii pettunud uudise edastamise viisis. Võisin lugeda ta näoilmest, mida see talle tegi.»

Haiglast avaldatakse kaastunne ja öeldakse selgituseks, et algne diagnoos edastati arsti poolt isiklikult ja video kaudu lausutu oli jätkuks esitisele visiidile.

Quintana oli aastaid elanud progresseeruva kopsuhaigusega, mis muutis hingamise raskeks. Eelmisel esmaspäeval haiglas läbi viidud uuringute käigus pidi selgeks saama tema seisukord.

Tütretütar saatis ema ja vanaema, kes Quintana abikaasa juba 58 aastat, koju puhkama. Veidi pärast nende lahkumist sõitiski palatisse sisse robot videoekraaniga. Seda saatis medõde.

Arst, kes oli ilmunud videoekraani vahendusel, sõnas Quintanale, et kahjuks efektiivseid ravivõimalusi pole. Doktor selgitas, et annavad patsiendile morfiini, et muuta ta olemine väljakannatatavaks, aga selle manustamine muudab hingamise raskemaks.

Lapselaps selgitas seepeale vanaisale, et tohter soovitab põhjalikku hooldusravi kodus.

«Teate, ma ei tea, kas ta jõuab koju,» lausus seepeale arst. Lisades, et parim raviplaan on siit alates muuta Quintana olemine võimalikult mugavaks.

Lapselaps salvestas kogu videovestluse mobiiliga.

Kui Quintana naine jõudis haiglasse tagasi, päris ta roboti kohta õdedelt. Need selgitasid, et seda kasutatakse õhtuste ringkäikude tegemisel.

Haigla kõneisiku sõnul kasutatakse robotit just kogemuse personaalsemaks muutmiseks ja see annab võimaluse kaasata ravisse ka kaugemal asuvaid spetsialiste. Ta peab kahetsusväärseks, et nende tehnoloogiline lähenemine põhjustas kõnealusele perekonnale nii palju meelehärmi.

«See oli mu elu üks jubedamaid päevi,» nõustub Wilharm, kadunukese lapselaps. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles