Vatitikuga kõrva puhastamine viis eluohtliku ajupõletikuni

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joontega on märgitud mädakolded, mis kaotsi läinud tikk ajukelmes tekitas.
Joontega on märgitud mädakolded, mis kaotsi läinud tikk ajukelmes tekitas. Foto: BMJ case reports

Mehe probleemid algasid, kui vatitiku ots jäi ta kõrvakanalisse kinni. Arstid ei olnud päris kindlad, kuidas selline asi juhtus ning tikk nii pikaks ajaks sinna kinni jäi.

31-aastasel inglasel tekkis potentsiaalselt eluohtlik põletik peale vatitikuga kõrvade puhastamist. Infektsioon ei mõjutanud mitte ainult tema kuulmist, vaid levis ka ajukelmesse ja tekitas neuroloogilisi probleeme, vahendab CBC News

Mehel tekkis tõsine bakteriaalne infektsioon, mis algas kõrvakanalist ja liikus edasi koljuluusse ning ajukelmesse. Kuigi infektsioon ei jõudnud päris ajju, tekitas see neuroloogilisi sümptomeid ning patsient vajas kiirabi krambihoos kokku kukkudes.

Coventry ülikoolihaiglas meest ravinud arsti Alexander Charltoni sõnul tekis hoog kas mürkidest või survest, mis bakteriaalse infektsiooni tagajärel ajule mõju avaldasid. Kuid probleemid mehe kõrvaga ei olnud midagi uut ning selgus, et ta kannatas vasaku kõrva valu ja kuulmiskadu juba viis aastat. Selle aja jooksul oli sama kõrva ka korduvalt  põletiku tõttu ravitud. Tõsisemad haigusnähud tekkisid inglasel umbes kümme päeva enne haiglasse viinud krambihoogu: mehe vasak kõrv valutas ning eritas vedelikku ning ta tundis vasakus peapooles nii tugevaid valusid, et need panid ta oksendama. Samuti oli tal raskusi inimeste nimede mäletamisega.

Aju kompuuteruuring näitas kahte mädapaiset alumises koljuluus, vasaku kõrvakanali kõrval. Arstid tegid mehele väikse operatsiooni ja leidsid ning eemaldasid vatitiku otsa. Kuigi patsient pidi peaaegu nädala haiglas veetma ja kaks kuud veenisiseseid ja suukaudseid antibiootikume manustama, ei kannatanud ta pikaajalise kuulmiskahjustuse ega mäluprobleemide all. Samuti pole üllatav, et tal ei soovitatud enam kunagi vatitikkudega kõrvu puhastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles