See päevane harjumus aitab tõhusalt alandada kõrget vererõhku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike päevane uinak tuleb kasuks südame-veresoonkonna tervisele.
Väike päevane uinak tuleb kasuks südame-veresoonkonna tervisele. Foto: Renaud Philippe / PantherMedia / Renaud Philippe

Keskpäevane uinak on tõhus moodus mitte ainult energiataseme taastamiseks, vaid ka kõrge vererõhu alandamiseks.

«Keskpäevane uinak paistab vererõhku alandavat sama palju kui teised elustiilimuutused. Näiteks soola ja alkoholi tarbimise vähendamine toob vererõhku alla 3-5 mmHg,» ütleb uurimuse üks autor, doktor Manolis Kallistratos.

Uurimuses osales 212 inimest, kelle vererõhk oli ligikaudu 129.9 mmHg, vahendab Medical News Today. Kõrgeks loetakse vererõhku siis, kui see on suurtes arterites südamelöögi ajal 140 mmHg või kõrgem ja südamelöökide vahelisel ajal 90 mmHg või kõrgem.

Osalised olid keskmiselt 62-aastased ja ligi üks neljandik nendest suitsetas või põdes II tüübi diabeeti, või mõlemat.

Uuritavad jagati kahte gruppi – ühes tehti päeval uinak ja teises mitte.  

Uurijad mõõtsid 24 tunni jooksul osaliste vererõhku ja selleks paluti neil kanda ambulatoorseid vererõhuaparaate. Märgiti üles ka uinaku kestus. Samuti uuriti arterite seinte jäikust.

Arvesse võeti muudki faktorid, mis võivad vererõhku mõjutada: iga, sugu, ravimid ja elustiiliharjumused. Näiteks alkoholi tarbimine ja füüsiline aktiivsus.

Uuringust selgus, et päevasel ajal uinaku teinud inimeste vererõhk langes keskmiselt 5,3 mmHg südamelöögi ajal. See on sama palju kui oodatav langus vererõhuravimeid võttes või tehes muutusi elustiilis.

Ilmnes ka, et iga lisanduva 60 minutiga unemaal langeb päeva lõikes vererõhk veelgi 3 mmHg võrra.

«See leid on väga oluline, kuna juba 2 mmHg suurune langus vererõhus aitab vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski, näiteks infarkti oma, juba 10 protsendi võrra,» selgitas Kallistratos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles