Nii jäädaksegi ootamatult rasedaks? Beebipillid ei pruugi ühe geenivariandiga naistele mõjuda

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibeebipillid.
Antibeebipillid. Foto: Susan Montgomery / PantherMedia / Susan Montgomery

Vähelevinud geenivariandiga naised võivad toota ensüüme, mis lõhustuvad rasestumisvastastes vahendites sisalduvaid hormoone, leiti uuringus. 

Uus uuring võib seletada, miks beebipillid ei ole 100 protsenti efektiivsed ning mõned naised jäävad neid võttes siiski rasedaks. Uuringu teinud Colorado Ülikooli teadlaste sõnul on leiud veel liiga algelised, et nende järgi saaks seda geenivarianti kandvate naiste rasedusriski määrata, vahendab CNN

Enamik arste on näinud patsiente, kes ütlevad, et võtsid beebipille õigel ajal ja iga päev, kuid jäid siiski rasedaks. Ajaloolise vaatenurga järgi arvati, et selliste juhtumite puhul võis siiski mõni pill vahele jääda, kuid uuringut juhtinud günekoloog Aaron Lazorwitzi jaoks ei olnud see seletus piisavalt hea. Lazorwitz rääkis Colorado Ülikooli farmakogeneetikuga ning tuli välja uudse ideega. Farmakogeneetikud uurivad, kuidas geneetilised tegurid mõjutavad inimese reaktsiooni ravimitele.

Uuringus keskendusid Lazorwitz ja tema kolleegid geenivariandile CYP3A7*1C, mida kannab umbes viis protsenti üldisest populatsioonist. Geen CYP3A7 on enamasti aktiivne vaid loote staadiumis. Enamikel inimestel muutub see geen varases arengustaadiumis üsas valguks ning lülitub seejärel välja ega tooda enam seda ensüümi. Lazorwitzi sõnul toodavad aga selle geenivariandiga mehed ja naised endiselt seda ensüümi.

Varasematest uuringutest on teada, et see ensüüm lõhustab steroidhormoone, mida meie keha loomulikult toodab, kuid mis sisalduvad ka rasestumisvastastes tablettides. Lazorwitzi sõnul võib sellise geenivariandiga naistel, kes kasutavad rasestumisvastaseid hormoontablette, olla suurem risk rasestuda, kuid see ei ole veel täielikult tõestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles