Staardermatoloog hoiatab: sellisele aknele ei tasu küüntega kallale minna

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsüstiline akne.
Tsüstiline akne. Foto: Shutterstock

USA populaarne dermatoloog, telesaadetes figureeriv Sandra Lee, kes on tuntud ka kui dr Pimple Popper (doktor punnipigistaja – toim), ei soovita küll ühtegi vistrikku pigistada, ent paneb südamele, et eriti tõsiselt kehtib see keeld tsüstilise akne puhul.

«See on kõige raskem akne vorm, mille puhul paikneb põletik sügaval naha all,» ütles nahaarst portaalile Reader’s Digest. Tegu on ühtlasi kõige valulikuma akne tüübiga. Kui n-ö mustpea- ja valgepeavistrikest saab mäda tegelikult hõlpsasti välja pigistada, siis tsüstiline akne on laialdasem ning küüntega kallale minek teeb selle veel inetumaks ja põletikulisemaks.

Nii nagu aknel üldiselt, on ka tsüstilisel aknel kaks peamist tekkepõhjust – hormoonid ja geneetika. «Seepärast läheb akne hullemaks puberteedieas, mil hormoonid möllavad, ning samal põhjusel esineb naistel menstruatsiooni ajal akne ägenemist,» sõnas Lee. Laps võib aga vanematelt pärida rasusema naha ning nahaprobleemid, seega ongi tõenäoline, et nendega peab silmitsi seisma ka tema. «Mõnel inimesel ongi rasusem ja paksem nahk, mis soodustab aknet. Üldiselt on tsüstilise aknega kimpus need, kelle vanematel on see samuti esinenud,» lisas dermatoloog.

Nahaaluste punaste ja valulike vistrike puhul on kõige õigem need lihtsalt rahule jätta. Kui üritad neid pigistada, riskid infektsiooniohu ning naha püsiva armistumisega. Tsüstilise akne murega soovitab Lee pöörduda dermatoloogi jutule, kes oskab soovitada sobivaimat ravi. Selle esilekerkimise vältimiseks soovitab ta aga kasutada ööpäeva vältel kvaliteetseid nahahooldustooteid, mis hoiavad poorid puhtana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles